Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Koszty produkcji wieprzowiny w porównaniu globalnym

Autor:

Dodano:

Handel międzynarodowy nie zyskał na znaczeniu do 2018 r. Eksport stał się raczej nieodzownym filarem przemysłu uboju trzody chlewnej. Co więcej, koszty są ważnym czynnikiem w rywalizacji z międzynarodową konkurencją.

Spółka rynek informacja rolniczej (AMI) oceniła koszty produkcji w porównaniu z kosztami z brytyjskiej firmy marketingu rolnego (AHDB).

W odniesieniu do Unii Europejskiej w 2017 r., koszty produkcji wieprzowiny w Niemczech były nieznacznie poniżej średniej UE, która przy pełnym koszcie wynosiła średnio 1,56 euro / kg.

Największy udział miał koszty pasz, których ceny w UE w 2017 roku wzrosły o średnio 7 proc. Koszty te w 2018 r. ponownie znacząco wzrosły. Ponadto dotyczące prosiąt różniły się znacznie i stanowiły zwykle drugą pozycję wśród wydatków. Koszt pracy zajął trzecie miejsce.

W 2017 r. wyższe koszty produkcji niż w Niemczech były w szczególności w Szwecji, Austrii, ale również we Włoszech. Natomiast Dania i Hiszpania uzyskała niższe koszty w prawie wszystkich pozycjach.

Na arenie międzynarodowej, w szczególności w USA i Brazylia w 2017 r. były w stanie utrzymać niskie koszty produkcji wieprzowiny. Co zapewniło przewagę konkurencyjną? Przede wszystkim koszty paszy, które były znacznie niższe niż w UE, w 2017 r., a w ub.r. różnica pogłębiła się.
 

×