Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

BGŻ BNP Paribas: Rośnie eksport polskiej wieprzowiny i drobiu

Autor:

Dodano:

Według analityków banku BGŻ BNP Paribas w pierwszym miesiącu 2018 roku odnotowano wyraźny wzrost eksportu polskiej wieprzowiny i drobiu. Odnotowano przy tym nieznaczny spadek importu mięsa wieprzowego do naszego kraju.

Jak informują eksperci banku BGŻ BNP Paribas powołując się na dane Ministerstwa Finansów, w pierwszym miesiącu nowego roku odnotowano duży wzrost eksportu mięsa wieprzowego pochodzącego z naszego kraju. W porównaniu ze styczniem 2018 roku wzrósł on odpowiednio o 6,3 proc. w ujęciu ilościowym i 12,1 proc. w ujęciu wartościowym. Wzrost wielkości eksportu był wynikiem przede wszystkim zwiększonej sprzedaży wieprzowiny do USA (+31 proc.) i Włoch (+ 43 proc.).

W tym samym czasie minimalnie spadła również ilość wieprzowiny sprowadzanej do naszego kraju. W styczniu br. sprowadzono o 1 proc. mniej mięsa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Spadek importu odnotowano szczególnie w przypadku mięsa pochodzącego z Niemiec (-17,1 proc.), Hiszpanii (-25,9 proc.) i Danii (-4,4 proc.). Wzrosła natomiast wielkość importu belgijskiej wieprzowiny: w styczniu b.r. sprowadzono aż o 14,7 proc. więcej mięsa, niż w styczniu 2018 roku.

Wzrost importu odnotowano również w przypadku żywych zwierząt. W omawianym okresie był on o 8,3 proc. wyższy niż w pierwszym miesiącu 2018 roku. Głównie wynika to z rozwoju importu duńskich warchlaków, który był o 18,3 proc. wyższy niż rok temu. Spadła za to wielkość importu żywych zwierząt pochodzących z innych państw.

Wzrost eksportu odnotowano również w przypadku mięsa drobiowego: w styczniu był on o 12,6 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2018 roku. Wynika to przede wszystkim ze zwiększonej sprzedaży mięsa na rynek holenderski (+37,5 proc.), słowacki (+28,8 proc.), oraz francuski (+9,5 proc.)

 

×