Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Jak naostrzyć noże we własnym warsztacie?

Autor:

Dodano:

Sezon zbioru zielonek coraz bliżej, zostało jednak jeszcze trochę czasu, aby przyjrzeć się nożom pras i przyczep zbierających. Przy zachowaniu odpowiednich zasad możemy przygotować je do sezonu we własnym warsztacie.

Zbiór zielonki z tępymi nożami to gorsza jakość cięcia, mniejsza wydajność pracy i większe obciążenie dla zespołów roboczych maszyny, a co za tym idzie, większe zużycie paliwa, dlatego istotne jest, aby noże zawsze były odpowiednio naostrzone. Nie każdego stać na ostrzarkę z prawdziwego zdarzenia, jednak przy odrobinie chęci i przestrzeganiu odpowiednich zasad noże można naostrzyć wykorzystując dostępne w każdym warsztacie narzędzia. 

Najlepszym wyborem przy ostrzeniu noży kiedy nie dysponujemy specjalnie do tego skonstruowanymi narzędziami jest wykorzystanie niskoobrotowej szlifierki z systemem chłodzenia (kamień szlifierski powinien być częściowo zanurzony w wodzie, ewentualnie szlifierkę można doposażyć w dozownik dozujący na niego wodę). Jest to istotne dlatego, że przegrzanie ostrza może doprowadzić do jego rozhartowania i w takim przypadku będzie się on błyskawicznie tępił. Należy pamiętać również o tym, żeby nóż ostrzyć po jego płaskiej stronie; strona falista jest hartowana, a zdarcie hartowanej powłoki sprawi, że narzędzie praktycznie nie będzie się już nadawało do użytku. Warto o tym pamiętać, ponieważ ceny noży do niskich nie należą; zaczynają się od ok. 80 zł/szt. i mogą sięgać nawet kilkuset złotych w zależności od tego czy mamy do czynienia z oryginałem czy zamiennikiem, nożem do prasy czy przyczepy polskiego producenta czy też maszyną zachodniej marki. 

Jak dobrać odpowiedni kamień do szlifierki? Najczęściej używanymi kamieniami do ostrzenia noży są te o ziarnistości 60 lub 80.  Ich twardość powinna zaś zależeć od rodzaju wykorzystywanego do ostrzenia narzędzia. Jak tłumaczy Krzysztof Danowski z Wytwórni Ściernic Polflex, w przypadku szlifierek amatorskich o małej mocy powinno używać się kamieni miękkich, które zapewnią odpowiednią efektywność ostrzenia, chociaż będą zużywały się szybciej, zaś w przypadku urządzeń profesjonalnych o dużej mocy warto stosować kamienie twarde, które posłużą dłużej.

Szlifierka wolnoobrotowa nie jest jedynym narzędziem, którym można ostrzyć noże. Można do tego celu wykorzystywać także szlifierki kątowe, jednak w takim przypadku należy użyć ściernic lamelkowych, które ze względu na specyficzną konstrukcję umożliwiają przepływ powietrza pomiędzy lamelkami, które chłodzi szlifowaną powierzchnię. Podobnie jak w przypadku szlifierek wolnoobrotowych, również tutaj powinno się wykorzystywać ściernice o ziarnistości 60 lub 80.

 

 

×