Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Chiny kupują więcej produktów mlecznych i mięsa, a mniej soi

Autor: JK

Dodano: 13-05-2019 10:27

W pierwszym kwartale 2019 r. chińscy importerzy produktów mlecznych zakupili znacznie więcej towarów na rynku światowym niż w tym samym okresie roku poprzedniego.

Według chińskiego ministerstwa rolnictwa, zgodnie ze statystykami celnymi, import tych produktów wyniósł 850,1 tys. ton. Przekroczyło to wartość referencyjną o 103,1 tys. ton lub 13,8 proc.

Głównym czynnikiem wzrostu były większe zakupy mleka w proszku, które wzrosły o prawie 98 tys. ton lub 27,2 proc. do 457,54 tys. ton. Chińscy importerzy wydali 3,04 mld dolarów na import produktów mlecznych w I kwartale br. W porównaniu z poprzednim rokiem oznacza to wzrost o 16 proc.

Soja była importowana do Chin jednak bardziej powściągliwe. Import spadł o 14,4 proc. do 16,75 mln ton w porównaniu z pierwszym kwartałem 2018 r. Wartość importu spadła o 11,4 proc. do 7,26 mld dolarów. Głównym powodem był spór handlowy ze USA i spadek pogłowia trzody chlewnej. Ponadto import zbóż spadł o 19 proc. do 4,59 mln ton. Przy wydatkach 9,1 mld dolarów ta kategoria importu (tym soja), pozostała jednak najważniejszym segmentem.

Wzrost w pierwszym kwartale 2019 r. dotyczył też importu mięsa do Chin. Ogółem na światowym rynku zakupiono 1,17 mln ton, w tym również produkty uboczne uboju. Było to około 112,5 tys. ton, czyli o 10,6 proc. więcej niż w pierwszych trzech miesiącach 2018 r. Wołowina z 47,2 proc. odnotowała największy wzrost jej dostarczona ilość (bez produktów ubocznych uboju) wynosiła 311,32 tys. ton. Natomiast import świeżej i mrożonej wieprzowiny wzrósł o ponad 10 tys. ton lub 3,2 proc. do 334, 26 tys. ton.

W pierwszych tygodniach tego roku ubój w Chinach wzrósł z powodu zmniejszenia zasobów spowodowanego afrykańskim pomorem świń (ASF) i zapewnił wystarczającą podaż. Dopiero od marca międzynarodowi dostawcy otrzymują z Chin coraz więcej zamówień na wieprzowinę. Według analityków powinno to w następnych miesiącach doprowadzić do znacznego wzrostu importu.

Import mięsa drobiowego wzrósł w I kwartale 2019 r. 37,7 proc. do 146,9 tys. ton.

×