Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Utrzymuje się spadkowy trend na rynku przetworów mlecznych

Autor:

Dodano:

Kolejne spadki notowań na giełdzie Global Dairy Trade sprawiają, że globalny rynek mleka nadal pozostaje na minusie.

Ostatnia aukcja na giełdzie Global Dairy Trade z 2 lipca ponownie zakończyła się spadkiem notowań. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,4 proc. To już czwarty w tym roku spadek notowań produktów mlecznych na GDT.

Negatywny wynik aukcji przełożył się na spadek notowań większości kategorii produktów mlecznych, z których największe dotknęły maślanki w proszku (- 11,9 proc.), masła (- 4,8 proc.) i kazeiny (- 3,9 proc.). Notowania wzrosły jedynie w przypadku dwóch odtłuszczonego mleka w proszku (+ 3,2 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,9 proc.,
• Masło – spadek o 4,8 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 11,9 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 1,5 proc.,
• Laktoza – spadek o 1,1 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 3,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,2 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – bez zmian

Ostatnie notowania, zarówno na giełdach światowych, jak i na rynku krajowym, wskazują na to, ze sektor mleczarski wszedł w fazę spadkową. Trudno przewidzieć jak długo potrwa ten okres. Dramatyzmu dodaje dodatkowo panująca na przeważającym obszarze kraju susza i związane z tym problemy ze zgromadzeniem dostatecznych zapasów paszy.

 

×