Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Wskaźnik cen żywności FAO nieznacznie spadł w lipcu

Autor:

Dodano:

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen żywności  (FFPI) FAO wynosił w lipcu średnio 170,9 punktu 2019 r., o 1,1 procent (1,8 punktu) mniej w porównaniu z czerwcem, ale o 2,3 procent więcej niż w lipcu 2018 r. Spadek z miesiąca na miesiąc był wynikiem niższych cen dla niektórych zbóż, produktów mlecznych i cukru, których nie zrekompensowały wyższe ceny mięsa i olejów.

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w lipcu średnio 168,6 punktów, co oznacza spadek o 2,7 procent (4,6 punktu) w stosunku do czerwca, ale o 4,1 procent powyżej poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. Spadek w lipcu był spowodowany niższymi cenami pszenicy i kukurydzy. Na rynku pszenicy, pomimo obniżenia perspektyw produkcji w kilku krajach, duże dostawy eksportowe i dalsze oczekiwania dotyczące rekordowej produkcji światowej w tym roku wpłynęły na ceny międzynarodowe. Podobnie, po ich gwałtownym wzroście w czerwcu, międzynarodowe ceny kukurydzy spadły w lipcu. Do ich spadku przyczyniła się znaczna dostępność eksportowa, szczególnie z Argentynie i Brazylii.

Wskaźnik cen olejów FAO wynosił w lipcu średnio 126,5 punktów, co oznacza wzrost o 0,8 procent (1 punkt) w porównaniu z poprzednim miesiącem, ale nadal o 11 procent poniżej poziomu z zeszłego roku. Wyższe ceny oleju sojowego i słonecznikowego z nawiązką zrównoważyły ​​dalszy spadek wartości oleju palmowego. Zbieżność sezonowej produkcji rośnie w Azji Południowo-Wschodniej, a powolny globalny popyt na import nadal wpływa na ceny oleju palmowego. Z drugiej strony wzrosły ceny soi.

Wskaźnik cen mięsa FAO wyniósł w lipcu średnio 176,2 punktu, co stanowi wzrost o 0,6 procent (1 punkt) w porównaniu do nieznacznie zmienionej wartości z czerwca i odnotowuje szósty umiarkowany wzrost cen w stosunku do miesiąca poprzedniego. Na tym poziomie wartość indeksu jest o prawie 10 procent wyższa niż w styczniu 2019 r., ale prawie o 17 procent niższa od wartości szczytowej w sierpniu 2014 r. W lipcu notowania cen mięsa owczego wzrosły jeszcze bardziej, ożywiane silnym popytem importowym z Azji. Silny popyt Azji na import bydła również przyczynił się do dalszego wzrostu cen. Jednak notowania wieprzowiny nieznacznie spadły po czterech miesiącach ciągłego wzrostu, odzwierciedlając większą dostępność mięsa z Brazylii i USA. Notowania mięsa drobiowego utrzymały się na poziomie z czerwca, a rynki charakteryzowały się ogólnie stabilnym, ale wciąż silnym popytem.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wynosił średnio 193,5 punktu w lipcu, co stanowi spadek o 2,9 procent (5,7 punktu) w stosunku do czerwca i jest to kolejny miesiąc spadku z rzędu. Na tym poziomie wartość wskaźnika jest o około 6 procent wyższa niż w styczniu 2019 r., Ale prawie 3 procent poniżej analogicznego miesiąca ubiegłego roku. W lipcu najbardziej spadły notowania masła, a następnie sera i mleka pełnego w proszku. Ceny wynikają ze słabego handlu na rynku spot i okresu wakacji na półkuli północnej osiągającego swój szczyt, co przyczynił się do obniżenia cen. Natomiast ceny odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły, wspierane przez bardziej zdecydowane zainteresowanie zakupami z Bliskiego Wschodu i Azji.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w lipcu średnio 182,2 punktu, co oznacza spadek o 0,6 procent (1 punkt) w porównaniu z czerwcem 2019 r., Nastąpił on przede wszystkim w stosunku do oczekiwań na wyższe plony trzciny cukrowej w Indiach, największym na świecie producencie cukru, po ponadprzeciętnych opadach w głównych regionach produkujących cukier. Spadek cen na świecie został jednak w pewnym stopniu powstrzymany przez wzmocnienie waluty brazylijskiej w stosunku do dolara amerykańskiego, co ma tendencję do ograniczania eksportu z Brazylii, największego światowego eksportera cukru. Ponadto nowe szacunki wskazujące na mniejszą produkcję cukru w ​​środkowej Brazylii.

×