Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Wybrano zwycięzców drugiej edycji konkursu "Na wsi najlepiej"

Autor: JK

Dodano: 09-08-2019 14:33

Polska Organizacja Turystyczna, zwracając uwagę na potencjał turystyczny polskiej wsi przeprowadziła drugą edycję konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Jego celem jest wyłonienie najciekawszych miejsc i atrakcji związanych z tą formą turystyki.

Do tegorocznej edycji konkursu „Na Wsi Najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” zgłoszono aż 169 obiektów związanych z polską turystyką wiejską. Kapituła wybrała 4 zwycięzców i 8 laureatów konkursu. Wybór ogłoszono w trakcie konferencji 9 sierpnia w Warszawie.

Polska Organizacja Turystyczna, zwracając uwagę na potencjał turystyczny polskiej wsi przeprowadziła drugą edycję konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Jego celem jest wyłonienie najciekawszych miejsc i atrakcji związanych z tą formą turystyki.  

-  Polska wieś, ze swoją tradycją, zróżnicowaną przyrodą, kuchnią, spokojem i życzliwością mieszkańców stanowi dziś niezwykle atrakcyjny produkt turystyczny – w pełni nowoczesny, ale też czerpiący z regionalnego ducha i kultury. Bogactwo to przekłada się na wiele możliwości rozwoju i specjalizacji turystyki wiejskiej, co znalazło doskonałe odzwierciedlenie w ofertach, nadesłanych na konkurs „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Ciekawe i nieszablonowe propozycje tylko potwierdzają ogromny potencjał tkwiący w Państwa kreatywności, szerokich horyzontach i rozległych zainteresowaniach, pozwalających na nowatorskie wykorzystanie dziedzictwa przyrodniczego, kulturowego i kulinarnego - podkreślił w liście skierowanym do uczestników minister sportu i turystyki Witold Bańka.

Polska Organizacja Turystyczna realizuje projekt, w tym konkurs i jego promocję, ze środków pozyskanych z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Główne cele tego programu, koordynowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to poprawa konkurencyjności rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi i działania w dziedzinie klimatu oraz zrównoważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich.

- Polska wieś może zaoferować delikatesy pod każdym względem. Bogactwo kulturowe, bogactwo etniczne tych różnych narodów, które wśród nas, Polaków przez wieki mieszkały: Tatarów, Żydów, Niemców, Holendrów, Rosjan, Litwinów. To wszystko odcisnęło piętno na naszej regionalnej kuchni w sensie smaków, aromatów, sposobu przyrządzania - podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski dodając, że w połączeniu z naturalnymi metodami produkcji, zróżnicowanym krajobrazem oraz cennym dziedzictwem kulinarnym wieś jest coraz bardziej atrakcyjna jako obszar do rozwoju turystyki i wypoczynku.

Laureaci, oprócz statuetek, otrzymali bezpłatny pakiet promocyjny – wsparcie w działaniach marketingowych oraz możliwość współpracy z popularnymi blogerami. Oferta obiektów wyróżnionych w konkursie zostanie także przedstawiona w wydawnictwie, które ukaże się w nakładzie 10. tys. egzemplarzy. Te będą dystrybuowane m.in. na targach krajowych oraz w siedzibach regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych.

- To druga edycja projektu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Ucieszyła nas bardzo duża liczba zgłoszeń. Otrzymaliśmy ich o 47 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Wart podkreślenia jest także wysoki poziom kandydujących obiektów. To pokazuje jak potrzebny jest ten projekt. Serdecznie gratuluję laureatom i mam nadzieję, że kolejne edycje konkursu pomogą odkryć równie interesujące miejsca, przyczyniając się do ich promocji. Chcemy, aby Polacy byli coraz bardziej świadomi walorów rodzimej turystyki oraz szerokiej oferty, którą znajdziemy na wsiach — dodał prezes POT Robert Andrzejczyk.

Kandydaci, właściciele obiektów turystycznych zlokalizowanych na terenach wiejskich w całej Polsce, mogli zgłosić się do jednej z czterech kategorii:

169 prawidłowo złożonych wniosków zostało ocenionych przez Kapitułę konkursu,
w której skład weszli zewnętrzni eksperci oraz przedstawiciele Polskiej Organizacji Turystycznej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Sportu i Turystyki. W swoich ocenach Kapituła brała pod uwagę jakość oferty turystycznej, jej innowacyjność, dostępność oraz powiązanie z kulturowymi i naturalnymi zasobami wsi.

Zwycięzcy konkursu:

Kategoria – Wypoczynek u rolnika - Folwark „Wrzosówka” Holiday Home

Kameralne i magiczne miejsce ukryte wśród pól i lasów z widokiem na całą panoramę Karkonoszy. Dom zachwyca połączeniem najnowszego designu z rustykalnym stylem, poszanowaniem tradycji i wiejskiej architektury. Goście mają do dyspozycji bogatą ofertę dodatkową: warsztaty kulinarne, wytwarzanie świec zapachowych, opieka nad stadem owiec czy zabiegi na ciało na łonie natury.  

Kategoria – Wypoczynek na wsi - Agroturystyka Pod Jabłonią

Lokalizacja gospodarstwa na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego sprzyja aktywnemu wypoczynkowi i umożliwia korzystanie z bogatych walorów przyrodniczych oraz specyficznego mikroklimatu. Gospodarze wnoszą od siebie gościnność, opowieści o lokalnej historii, dostęp do 5 ha sadu jabłkowego, a także smaczną domową kuchnię opartą na lokalnych produktach.

Kategoria – Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi - Małopolska wieś z Tradycją

Małopolska wieś z tradycją zaprasza do przyjazdu na małopolską wieś i do poznawania najpiękniejszych ludowych tradycji i obrzędów, które są od stuleci kultywowane w tej części Polski. Gospodarze to ludzie wyjątkowi, otwarci, znający i pielęgnujący historię i tradycję swoich „Małych Ojczyzn”, chętnie spędzający czas ze swoimi Gośćmi, prezentując im lokalne zabytki, folklor i zwyczaje.

Kategoria – Tradycyjna kuchnia polskiej wsi - Dworek Tradycja

Właścicielka kolekcjonuje stare pomorskie przepisy, piecze, gotuje, zbiera zioła, grzyby, dzikie owoce, wytwarza konfitury, pekluje mięsa, wstawia nalewki i opisuje wszystkie czynności. W kuchni wciąż używane są dawne sprzęty gospodarstwa domowego, m.in. makutry, misy, dzbanki i kubki. W Dworku Tradycja organizowane są festiwale i warsztaty kulinarne, podczas których podtrzymywane są dawne tradycje.

×