Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Powstał projekt „kanonu kuchni polskiej”

Autor:

Dodano:

Stworzenie kanonu narodowej kuchni polskiej może być doskonałą promocją Polski na świecie - zapewnił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas czwartkowego spotkania w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, na którym przedstawiono projekt takiego kanonu.

Jak mówił minister, kulinaria są elementem kultury, które odróżniają kraje. Polska ma bogaty wybór dobrych surowców, z których przyrządzane były znakomite dania. Według Ardanowskiego prezentowanie tych "delicji" kuchni polskiej w postaci dań wydaje się jak najbardziej zasadne. Tym bardziej, jak mówił, że Polskę odwiedza coraz więcej turystów, którzy chcą posmakować miejscowych potraw.

Projekt "Kanon kuchni polskiej" zakłada wybranie i opisanie co najmniej stu potraw, które są najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej. Celem projektu jest spisanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw.

Stworzenie takiego kanonu ma dać odpowiedź na pytanie czym jest kuchnia polska. Takiego zadania podjął się prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu proponując zbiór przepisów, które mogą stanowić kanon polskiej kuchni narodowej.

Profesor przedstawiając zbiór wyjaśnił, że przede wszystkim trzeba było zastanowić się nad tym, czym charakteryzują się polskie potrawy. Jego zdaniem, wyróżnia je m.in. to, że wyrażają one "tęsknotę do natury", upodobanie do pewnych smaków i aromatów, np. są one często kwaśnie czy wędzone. Polskie dania związane są z tradycją, domem, rodziną i świętami.

Dumanowski zwrócił uwagę, że wybrane do kanonu potrawy są oparte o stare receptury, ale jednocześnie przepisy zostały zmodyfikowane do współczesnej kuchni przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego. Np. wykorzystują nowoczesne urządzenia czy sposoby przyrządzania produktów.

Obecnie w projekcie takiego kanonu zapisano po 25 potraw z grup: przystawka, zupy, dania główne, desery. W grupie przystawki znalazły się np. gęsie szyje, raki czy szczupak po żydowsku, ale też kaszanka, serdelki czy pasztet z zająca. W kategorii zupy jest np. rosół, żur, ale też zupa rakowa, pokrzywowa i śliwkowa. Z dań głównych wybrano m.in. kotlet schabowy, pierogi, bigos, gołąbki i szczupaka. Desery to m.in sękacz, pierniki, babki, kremówka ale też jabłka pieczone.

Ardanowski zaznaczył, że zebrany materiał ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu. Dodał, że projekt zostanie udostępniony do konsultacji na stronie resortu rolnictwa.

Po ostatecznym opracowaniu kanonu, przepisy potraw zostaną szeroko opublikowane w internecie - czy to w formie książkowej czy też jako ekskluzywne wydanie, które będzie znakomitym prezentem dla zagranicznych gości - wyjaśnił minister.

Jak mówił "Kanon kuchni polskiej" powinien być też punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej. 

×