Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Giełda GDT: Niewielki spadek cen przetworów mlecznych

Autor:

Dodano:

Od połowy lipca notowania produktów mlecznych na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zaliczają spadki.

Ostatnia aukcja na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się niewielkim spadkiem notowań produktów mlecznych. Ogólny indeks cenowy podczas tej sesji spadł o 0,4 proc. To trzecia z kolei sesja zakończona na minusie.

Negatywny wynik aukcji sprawił, że staniała większość kategorii produktów mlecznych, z których największy spadek dotknął bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 1,5 proc.). Z kolei, mimo spadku ogólnego indeksu giełdowego, wyraźnie wzrosły notowania kazeiny (+ 4,6 proc.) oraz maślanki w proszku (+ 3,4 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,5 proc.,
• Masło – indeks bez zmian,
• Maślanka w proszku – wzrost o 3,4 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 0,8 proc.,
• Laktoza – spadek o 0,9 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,7 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,8 proc.

Obecne trendy notowań produktów mleczarskich na rynku globalnym pokrywają się z tymi jakie odnotowuje się w kraju w przypadku cen skupu mleka. Stawki za surowiec w lipcu spadły ponownie do poziomu 130,16 zł/hl.

×