Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Dzień soi z AgroYoumis

Autor:

Dodano:

AgroYoumis zorganizowało cykl spotkań z rolnikami (4-6.09.br.) w różnych regionach kraju, żeby jako hodowca przybliżyć swoje odmiany soi oraz odpowiedzieć na pytania związane z agrotechniką uprawy tego gatunku.

Nasza redakcja udała się na pierwsze takie spotkanie do Hodowli Zarodowej Osowa Sień w Pszczynie Górnej (woj. lubuskie). Na poletkach demonstracyjnych z bliska przyjrzeć można było się tegorocznej soi, która pomimo trudnych warunków pogodowych (sucho) prezentowała się dobrze.

Wczesną odmianą, wpisaną w tym roku do Krajowego Rejestru Odmian jest Annushka, której okres wegetacji trwa 100-130 dni. Odmiana jest znana rodzimym rolnikom, na odwiedzonym polu była gotowa do zbioru od tygodnia. Z powodzeniem można po niej wysiać rzepak ozimy.

Do odmian najwcześniejszych zaliczyć można Lajmę (CCA), o okresie wegetacji 115-125 dni. Z odmian wczesnych hodowca proponował m.in. popularną Mavkę (KR 2013) o okresie wegetacji 125-135 dni.

Nie zabrakło innych propozycji, ciekawie prezentowała się np. Madlen (CCA); także okres wegetacji 125-135 dni. Odmiana rekomendowana jest do uprawy na terenie centralnej, południowej, południowo-zachodniej i południowo-wschodniej części Polski. Rośliny tej odmiany dobrze się krzewią, równomiernym dojrzewaniem, mają wysoką odpornością na suszę, osypywanie oraz choroby. Rośliny osiągają ok. 80-90 cm wysokości, a dolny strąk osadzony jest na wysokości 11-15 cm. Masa tysiąca nasion  możliwa do osiągnięcia to 180-220 g. Zawartość białka 33-38 proc., a tłuszczu 20-24 proc. Potencjał plonowania odmiany to ponad 4 t/ha,  jednak taki plon trudny jest do uzyskania przy tegorocznej suszy (w rejonie od kwietnia do początku września spadło 23 mm deszczu).

Także Simona (CCA) przykuwała uwagę, o tym samym o okresie wegetacji (125-135 dni) i  rekomendacji co do rejonów uprawy, co Madlen. Charakteryzuje się dużą odpornością na wyleganie i osypywanie. Rośliny osiągają ok. 75-110 cm wysokości, a dolny strąk osadzony jest na wysokości 11-14 cm. Masa tysiąca nasion 170-200 g. Potencjał plonowania odmiany to ok. 4 t/ha, niestety także trudny do uzyskania w tym roku. Nasiona odznaczają się wysoką jakością konsumpcyjną i przemysłową. Zawartość białka 41-43 proc., a tłuszczu 20-21 proc.

Na spotkaniu mowa jest nie tylko o odmianach soi. Zaproszeni specjaliści przybliżają problematykę związaną z nawożeniem, ochroną i technologią uprawy tego gatunku wskazując najlepsze rozwiązania.

×