Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Kampania cukrownicza w pełni rozpoczęta

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 09-09-2019 07:10

W tym roku warunki dla uprawy buraka cukrowego były trudne. Wystąpił wzmożony atak szkodników, co dało się odczuć w związku z zawirowaniami w okół zapraw nonikotynoidowych. Dodatkowo to kolejny rok naznaczony suszą. Stąd przy nawet dość dobrej zawartości cukru, plon korzeni buraka cukrowego u większości plantatorów niestety jest poniżej oczekiwań.

Pfeifer&Langen przyjmuje dostawy buraka cukrowego już w 3 cukrowaniach. Jako pierwsze, z końcem sierpnia wystartowały: Cukrownia Gostyń i Cukrowni Miejska Górka (woj. wielkopolskie). Od 3.09 przyjmowane są dostawy w Cukrowni Glinojeck (woj. mazowieckie), od dzisiaj 9.09 także w Środzie Wielkopolskiej.

Südzucker Polska także ruszył z kampanią w Cukrowni Cerekiew (woj. opolskie) i w Cukrowni Strzelin (woj. dolnośląskie). Na jutro 10.09 zaplanowano początek przyjmowania dostaw w Cukrowni Świdnica (woj. dolnośląskie), dzień później 11.09 w Cukrowni Ropczyce (woj. podkarpackie). Kampania w zależności od regionu potrwa do pierwszej lub drugiej dekady stycznia 2020 r.

Nordzucker Polska staruje w tym tygodniu 12.09 w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie). Kilka dni później, 25.09 dostawy będą przyjmowane w Opalenicy (woj. wielkopolskie). Zakończenie kampanii w obydwu zakładach zaplanowano na pierwszą dekadę stycznia 2020 r.

Krajowa Spółka Cukrowa rozpoczęcie kampanii cukrowej planuje w drugiej oraz trzeciej dekadzie września i nie wskazuje jeszcze dat dla poszczególnych zakładów. Jako pierwsza przerób buraków prawdopodobnie rozpocznie Cukrownia Werbkowice (woj. lubelskie).

×