Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Kolejny rekord eksportu rolno-spożywczego z UE w lipcu 2019 r.

Autor:

Dodano:

Wzrost eksportu rolno-spożywczego w lipcu 2019 r. w porównaniu z ubiegłym rokiem wyniósł 13,07 mld euro, czyli 12,6 proc. Stanowi to kolejny miesięczny rekord.

Import również wzrósł do 9,92 mld euro, co oznacza 40 proc. wzrost dodatniego salda handlowego w porównaniu do lipca 2018 r. Osiągnął on 3,15 mld euro.

Jeśli chodzi o miesięczne wartości eksportu (lipiec 2019 r. w porównaniu do lipca 2018 r.), najwyższe wzrosty odnotowano w przypadku USA (wzrost o 393 mln euro), Chin (wzrost o 269 mln euro) i Japonii (wzrost o 215 mln euro).

Jednak wartość eksportu do Hongkongu spadła o 45 mln euro, do Libii o 34 mln euro i Turcji o 22 mln euro).

Najbardziej wzrósł import z Ukrainy (wzrost o 195 mln euro), Brazylii (wzrost o 182 mln euro) i Chin (wzrost o 73 mln euro). Nastąpił jednak spadek wartości importu z USA (spadek o 144 mln euro), Indonezji (o 67 mln euro) i Nowej Zelandii (o 33 mln euro).

Według sektorów wzrost wartości eksportu dotyczył głównie wieprzowiny (wzrost o 164 mln euro), napojów spirytusowych i likierów (o 120 mln euro), proszków mlecznych i serwatki (o 102 mln euro), wina i wermutu (o 101 mln euro) oraz podrobów i innych mięs (o 69 mln euro).

Natomiast eksport zmniejszył się najbardziej w przypadku buraków i trzciny cukrowej (o 39 mln euro), olejów roślinnych (bez oleju palmowego i oliwy z oliwek o 37 mln euro), nasion roślin oleistych innych niż soja (o 14 mln euro), olejków eterycznych (o 11 mln EUR) oraz wełny i jedwabiu (o 7 mln euro).

Wzrost wartości importu odnotowano w przypadku owoców tropikalnych (o 149 mln euro), zbóż paszowych (o 146 mln euro) i olejów roślinnych (wzrost o 88 mln euro).

W przypadku importu soi wartość spadła o 64 mln euro, oleju palmowego (spadek o 50 milionów euro) i owoców cytrusowych (spadek o 47 mln euro).

×