Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Niemcy: Mniej wieprzowiny, więcej wołowiny

Autor:

Dodano:

W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku w rzeźniach niemieckich wyprodukowano więcej wołowiny, ale mniej wieprzowiny, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) produkcja wołowiny wyniosła 732 940 ton. Było to o 11 360 ton, czyli o 1,6 procent więcej niż w okresie od stycznia do sierpnia 2018 r. Wyższa produkcja mięsa wynikała wyłącznie ze wzrostu masy uboju, ponieważ liczba przetworzonego bydła spadła o 0,5 procent do 2,23 miliona sztuk.

Liczba dostarczonych krów spadła o 4,1 procent rok do roku do 792 980 zwierząt. Jednak wynikowa produkcja mięsa spadła tylko o 2 procent z powodu wyższych ciężarów. Ponadto ubito o 0,3 procent mniej cieląt rzeźnych.

Natomiast uboje byków i wołów wzrosły o 0,5 procent do 837 430. Odpowiada to produkcji wzrostowi produkcji mięsa o 2,7 procent do 335 400 t.

Największy wzrost odnotowano w przypadku jałówek, których dostawy do rzeźni wzrosły o 4,9 procent do 381 150 zwierząt. Spowodowało to wzrost produkcji mięsa o 6,8 procent rok do roku.

Według statystyk waga ubojowa wzrosła również u świń w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, ale nie mogło to zrekompensować mniejszej liczby zwierząt.

Produkcja wieprzowiny, wynosząca nieco poniżej 3,48 mln ton, była o 3,1 proc. niższa niż w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. Było to spowodowane podażą ubitych zwierząt o 1,3 mln lub 3,6 proc.

Uboje świń w Niemczech zmniejszyły się o prawie 1,35 miliona, czyli 3,8 procent, do 34,11 milionów zwierząt, podczas gdy ubój świń pochodzących z zagranicy wzrósł o 2,1 procent, do 2,29 miliona sztuk.

×