Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

FAO: Wzrost wartości wskaźnika cen żywności

Autor: JK

Dodano: 08-11-2019 15:42

W październiku zarejestrowano pierwszy od maja 2019 r. miesięczny wzrost wartości wskaźnika cen żywności FAO

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen żywności (FFPI) FAO w październiku 2019 r., wynosił średnio 172,7 punktu i wzrósł o 1,7 procent (3 punkty) od września i 6,0 procent więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wzrost w październiku był pierwszym znaczącym wzrostem wartości indeksu od maja 2019 r., Ponieważ wzrost cen cukru, zbóż oraz, w mniejszym stopniu, mięsa i olejów roślinnych, z nawiązką zrównoważył niewielki spadek wartości wskaźnika cen przetworów mlecznych.

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w październiku średnio 164,0 punktów, co stanowi wzrost o 4,2 procent (prawie 7 punktów) w porównaniu do września, ale wciąż o 1,0 procent poniżej poziomu z października 2018 r. Międzynarodowe ceny pszenicy gwałtownie wzrosły w październiku, głównie dzięki silnej działalności handlowej i perspektywom niższych zbiorów w Argentynie i Australii. Wśród zbóż paszowych ceny eksportowe kukurydzy również wzrosły w październiku z bardzo niskich poziomów we wrześniu, odzwierciedlając nie tylko zmniejszenie plonów w USA i obawy o warunki zasiewów w Argentynie, ale także wzrost sprzedaży eksportowej.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w październiku średnio 136,4 punktu, co stanowi wzrost o 0,5 procent (lub 0,7 punktu) w porównaniu z poprzednim miesiącem i jest najwyższy od września 2018 roku. Mały wzrost w stosunku do poprzedniego miesiąca odzwierciedla głównie wyższe notowania cen oleju palmowego, co z nadwyżką zrównoważyło niższe wartości dla olejów słonecznikowych i rzepakowych. Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły trzeci miesiąc z rzędu, napędzane silnym globalnym popytem na import i oczekiwaniami spowolnienia produkcji w wiodących krajach. Natomiast ceny oleju słonecznikowego spadły po dużych zbiorach nasion słonecznika w regionie Morza Czarnego.

Wskaźnik cen przetworów mlecznych FAO wynosił średnio w październiku prawie 192 punkty, co oznacza spadek o 0,7 procent (1,4 punktu) w porównaniu z poprzednim miesiącem, czyli drugi kolejny miesiąc spadku, ale nadal o 5,6 procent powyżej poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. Spadek w październiku był wynikiem znacznie niższych cen sera, co z nawiązką zrównoważyło wzrost w przypadku cen odtłuszczonego mleka w proszku i pełnego mleka w proszku. Zwiększona dostępność eksportowa z Nowej Zelandii była głównym czynnikiem powodującym ostatni spadek notowań cen serów. Natomiast silny popyt na import, zwłaszcza z Azji, na dostawy krótkoterminowe, stanowił podstawę wzrostu cen mleka odtłuszczonego i pełnego w proszku. Po czterech miesiącach ciągłego spadku ceny masła zaczęły się stabilizować, odzwierciedlając większe zainteresowanie importem.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 182,7 punktu w październiku, co stanowi wzrost o 0,9 procent (1,7 punktu) w porównaniu do września i jest dziewiątym z rzędu miesięczny wzrostem. Międzynarodowe notowania cen wołowiny i mięsa owiec nadal rosły, a popyt na import, zwłaszcza ze strony Chin, zapewniał ich wsparcie. Oferty na mięso wieprzowe również wzrosły, choć umiarkowanie, odzwierciedlając stały popyt na import w Azji, pomimo sezonowego wzrostu dostaw z Europy i wyższych możliwości eksportu z Brazylii. Ceny mięsa drobiowego spadły ze względu na zwiększoną dostępność eksportową w głównych regionach produkcyjnych.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w październiku średnio 178,3 punktu, co stanowi wzrost o 5,8 procent (9,8 punktu) w porównaniu do obniżonej średniej z września. Gwałtowne odbicie międzynarodowych cen cukru w październiku było głównie spowodowane oczekiwaniem znacznie gorszych perspektyw podaży w sezonie 2019/2020. Najnowsze dane wskazują na znaczny spadek produkcji cukru w Indiach, największym na świecie producencie cukru, głównie ze względu na 10-procentowy spadek powierzchni uprawy trzciny cukrowej w porównaniu z poprzednim sezonem. Podobnie produkcja cukru w Tajlandii, drugim, co do wielkości eksporterze cukru na świecie, jest prognozowana o 7 procent niżej w porównaniu z ubiegłym rokiem z powodu przedłużającej się suszy. Ceny cukru pozostały jednak zmienne, na co wpływ miały wahania cen ropy naftowej, zmieniające się warunki pogodowe w Indiach oraz ruchy w kursie reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego.

×