Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Polska śruta rzepakowa ceniona przez zagranicznych hodowców

Autor:

Dodano:

Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju zwraca uwagę na to, że potrzeba większej promocji wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu zwierząt, co korzystnie wpłynęłoby na dywersyfikację krajowego rynku paszowego i stworzyłoby większą alternatywę dla importu soi. W 2018 r. prawie 600 tys. t z 1,5 mln t wyprodukowanej śruty rzepakowej trafiło poza granice Polski i z powodzeniem zostało wykorzystane w mieszankach paszowych dla zwierząt gospodarskich.

Spora część krajowej produkcji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej jest wykorzystywana przez firmy paszowe poza granicami Polski. Polska poekstrakcyjna śruta rzepakowa, jako komponent paszowy cieszy się powodzeniem wśród hodowców zwierząt z Niemiec, Danii czy z Francji.

Jak tłumaczy Adam Stępień, dyrektor PSPO - śruta rzepakowa to największe pod względem wolumenowym krajowe źródło białka paszowego. Jako przetwórcy rzepaku Członkowie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju dostarczają jej ponad 1,5 mln ton rocznie, co niestety nie przekłada się w pełni na stosowną dywersyfikację krajowego rynku paszowego. Znaczna wciąż cześć krajowej produkcji znajduje chętniej nabywców poza granicami, naszą śrutę mocno doceniają hodowcy, a za nimi firmy paszowe, m.in. w Niemczech, Danii czy Francji. W 2018 roku prawie 600 tys. ton znowu wyjechało z Polski. Chcąc zmienić w sposób trwały ten trend PSPO dostrzega potrzebę aktywnego włączenia się w promowanie śruty rzepakowej wśród krajowych hodowców. Stąd m.in. podjęliśmy inicjatywę organizacji kolejnej już edycji konferencji branżowej poświęconej tej tematyce wierząc, że uda nam się zaktywizować wciąż drzemiący potencjał stosowania pasz rzepakowych w produkcji zwierzęcej, tak jak to udało się to w innych krajach.

Najbliższa okazja do zapoznania się z praktycznymi możliwościami zastąpienia śruty sojowej paszami rzepakowymi w żywieniu bydła opasowego i drobiu, będzie miała miejsce podczas konferencji PSPO pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu soi. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu drobiu oraz bydła mięsnego”

Spotkanie już 19 listopada, we Włoszakowicach k. Leszna, wstęp bezpłatny.

Zgłoś się już dziś!

×