Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Rusza nabór na małe przetwórstwo z PROW

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 21-11-2019 10:01

Refundacji podlega do 50 proc. kosztów kwalifikowalnych poniesionych na realizację inwestycji. Maksymalna kwota pomocy to 100 tys. zł.

O pomoc mogą ubiegać się rolnicy lub ich małżonkowie,  ubezpieczeni w KRUS z mocy ustawy w pełnym zakresie, którzy już prowadzą lub zamierzają prowadzić działalność przetwórczą i sprzedaż produktów przetworzonych w ramach RHD.

Dofinansowane mogą być m.in. koszty zakupu maszyn, urządzeń i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania produktów rolnych, koszty budowy lub modernizacji budynków wykorzystywanych do prowadzenia działalności przetwórczej, w tym koszty dostosowania pomieszczeń gospodarczych oraz pomieszczeń służących dotychczas przygotowaniu posiłków; zakup tzw. kontenerów (obiektów budowlanych), gdzie będzie prowadzona działalność przetwórcza, pod warunkiem, że będą one trwale związane z nieruchomością; zakup wraz z instalacją maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania, aparatury pomiarowej i kontrolnej.

Dofinansowanie nie obejmuje zakupu środków transportu oraz używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu.

Lista produktów przetwarzanych i jednocześnie zbywanych (wymóg łączny) obejmuje m.in. przetwory z owoców i warzyw, np. soki, dżemy, kiszonki, marynaty, koncentraty; przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby; oleje; wędliny; produkty mleczne, np. jogurty, sery, śmietana - wylicza ARiMR.

Nabór potrwa do 20 grudnia 2019 r.


Więcej: Od 31 stycznia rusza nabór wniosków na małe przetwórstwo

Rolnicy nie chcą wsparcia PROW na przetwórstwo? Nie szkodzi!

×