Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

OSM W Hajnówce łączy tradycję z nowoczesnością

Autor:

Dodano:

Spółdzielnia w Hajnówce, odwiedzona podczas wyjazdu studyjnego zorganizowanego przez MRiRW, mimo niewielkiej skali osiąga satysfakcjonujące rezultaty.

OSM w Hajnówce na uznanie zasługuje chociażby ze względu na fakt utrzymywania się na rynku od wielu lat, przy tak silnej konkurencji potentatów w tej branży, w dużym stopniu zlokalizowanych właśnie na terenie województwa podlaskiego.

W spółdzielni produkowane są głównie sery, których asortyment nie jest szeroki, ale główny nacisk kładziony jest na jakość produktu. Flagowym produktem spółdzielni jest długodojrzewający „Ser Carski”.

W mleczarni surowiec pozyskiwany jest od ponad 800. dostawców, z których około 150 przeszło z upadającej spółdzielni Bielmlek w Bielsku Podlaskim. Hajnówka skupuje dziennie około 150 tys. litrów mleka, a mogłaby znacznie więcej, bo zakład wykorzystuje obecnie tylko ok. 75 proc. mocy przerobowych.

W zakładzie w Hajnówce niektóre produkty nadal wytwarzane są ręcznie, a pozostałe z nich produkowane są na nowoczesnych liniach produkcyjnych. Zakład pod kierownictwem Pani Wiery Pawluczuk systematycznie się modernizuje, wykorzystując przy tym środki m.in. z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Do tej pory zakład ze środków unijnych pozyskał łącznie około 25 mln zł.

Mimo stosunkowo niewielkiej skali, zakład inwestycje przeprowadza głównie w oparciu o własne środki finansowe, dzięki temu nie jest obarczony kredytami i łatwiej mu przetrwać okresy dekoniunktury na rynku.

×