Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Eksport polskiego drobiu do Chin zagrożony? Branża uspokaja

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 29-11-2019 12:19

Według informacji agencji Bloomberg, ponad 170 amerykańskich producentów mięsa drobiowego uzyskało uprawnienia do eksportu tego towaru na rynek chiński. Co to oznacza dla polskich eksporterów?

Jak informuje agencja Bloomberg, prawo eksportu mięsa drobiowego na rynek chiński uzyskały 172 amerykańskie zakłady przetwórcze. To zła wiadomość dla polskich eksporterów, istnieje bowiem obawa, że ze względu na niższą cenę produkowanego w USA mięsa, Chińczycy zamiast polskiego, wybiorą właśnie mięso amerykańskie. Szczególnie, że możliwości produkcyjne amerykańskiej branży są ogromne - szacuje się, że w chwili obecnej Stany Zjednoczone są w stanie wyeksportować ilość mięsa przekraczającą dwudziestokrotnie wartość polskiej sprzedaży mięsa drobiowego na ten rynek. Zdaniem przedstawicieli branży sytuacja nie jest jednak dramatyczna. Jak mówi Andrzej Danielak, Prezes Zarządu Głównego Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, szans dla naszych eksporterów upatrywać należy przede wszystkim w wysokiej jakości produkowanego w naszym kraju mięsa:

- Amerykańska branża produkcji mięsa drobiowego jest z pewnością konkurencyjna ze względu na inaczej skonstruowane przepisy prawa niż w krajach Unii Europejskiej, a także ze względu na duże zasoby urodzajnych ziem, które pozwalają na produkcję relatywnie taniej paszy. Z drugiej jednak strony podczas jednej z moich wizyt w Chinach zapewniono naszą delegację, że europejskie, w tym polskie produkty rolno-spożywcze =   a więc i drób postrzegane są w tym kraju jako żywność o najwyższej jakości. Wydaje mi się zatem, że wciąż mamy szansę konkurować z mięsem amerykańskim. Nie tyle wolumenem produkcji, co właśnie jego wysoką jakością. Nie oznacza to oczywiście, że mięso drobiowe pochodzące z USA jest złej jakości, jednak systemy jakości działające w krajach UE wydają się bardziej proekologiczne. Tym samym jestem przekonany, że znaczenie naszych eksporterów na rynku chińskim zostanie utrzymane - tłumaczy przedstawiciel PZZHiPD.

W ostatnich miesiącach popyt na mięso drobiowe w Państwie Środka systematycznie wzrasta. Wszystko za sprawą drożejącej wieprzowiny. Ogromne straty w pogłowiu świń (według niektórych danych Chińczycy stracili ponad połowę utrzymywanych przez siebie zwierząt), sprawiają że pomimo ogromnego importu wieprzowina staje się w tym kraju towarem deficytowym. Stąd też wzmożone zainteresowanie chińskich konsumentów zakupem mięsa drobiowego.

 

×