Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Wieprzowina w 2020 będzie jeszcze droższa

Autor:

Dodano:

Po przejściowej stabilizacji obserwujemy obecnie silny wzrost cen skupu trzody chlewnej. Ceny tuczników na giełdzie VEZG na początku grudnia przekroczyły poziom 2,00 EUR/kg osiągając najwyższy poziom w historii – czytamy w dzisiejszej AGROmapie Credit Agricole Bank Polska.

Jak tłumaczą w swoim raporcie analitycy - wzrost cen o tej porze roku jest zjawiskiem nietypowym, gdyż jesienią i zimą w Europie mamy do czynienia z negatywnym wpływem sezonowości na ceny. Wskazuje to, że chiński popyt na importowaną wieprzowinę stał się na tyle silny, że z nawiązką kompensuje on wspomniany wyżej efekt.

To na co zwracają szczególną uwagę eksperci, to fakt, że Chiny już nie mogą już w prosty sposób kompensować deficytu wieprzowiny, czyli mięsem pochodzącym z likwidowanych gospodarstw, czy też z rezerw strategicznych, bo najprawdopodobniej ta baza już znacząco się wyczerpała.

Faktem jest też, że światowi eksporterzy wieprzowiny, nie są dzisiaj w stanie pokryć chińskiego popytu na ten gatunek mięsa. Szacowany deficyt mięsa wieprzowego, według USDA, w 2020 może wynieść 22 mln t metrycznych, z czego światowi eksporterzy mogą dostarczyć 10 mln t metrycznych na rynek chiński. 

- Oczekujemy, że spadek pogłowia świń w Chinach utrzyma się, co w kolejnych kwartałach będzie oddziaływało w kierunku dalszego wzrostu cen. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są rozprzestrzenianie się ASF w UE, a także ewentualne zastosowanie przez chiński rząd nierynkowych rozwiązań w celu zatrzymania wzrostu cen wieprzowiny (np. regulacji wielkości spożycia i cen).

W okresie I-VIII 2019 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zmniejszyła się o 1,1% r/r wobec spadku o 6,7% w analogicznym okresie 2018 r. Na nieznaczny wzrost rocznej dynamiki polskiego eksportu złożyły się niższy wolumen sprzedaży przy jednoczesnym wzroście cen uzyskiwanych przez eksporterów. Czynnikiem istotnie ograniczającym polski eksport wieprzowiny jest rozprzestrzeniający się w Polsce ASF. Cena skupu żywca wyniosła w październiku 5,89 zł/kg (+33,9% r/r). Cena pasz dla świń wyniosła w październiku 1,45 zł/kg (-4,4% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 4,07 wobec 2,91 przed rokiem, wskazując na bardzo silną poprawę opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2019 r. wyniesie ok. 6,00 zł/kg oraz 6,10 zł/kg na koniec 2020 r. – prognozuje zespół Credit Agricole Bank Polska.

×