Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Wygrały konkurs, dostaną gęsi w nagrodę!

Autor:

Dodano:

Konkurs „Tradycyjna Gęsina Wiejska” rozstrzygnięty!

Jednym gospodyniom chów gęsi towarzyszył od początku istnienia KGW, inne - zachęcone wizją czerpania dodatkowego dochodu nakreśloną przez NIKiDW - dopiero zaczną swoją przygodę z gąskami w obejściu. Konkurs „Tradycyjna Gęsina Wiejska”, którego celem jest promowanie przyzagrodowego chowu i przetwórstwa gęsi wśród Kół Gospodyń Wiejskich został  właśnie rozstrzygnięty. 

Laureatami konkursu „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zostały cztery Koła Gospodyń Wiejskich:

1. KGW Sośno (woj. kujawsko-pomorskie)
2. KGW Szeroka Struga (woj. podlaskie)
3. KGW Rybki z Drzewian (woj. zachodniopomorskie)
4. KGW Wójcin (woj. kujawsko-pomorskie)

Gratulujemy!

Nagrodą w konkursie jest ufundowanie gęsi w liczbie zadeklarowanej w zgłoszeniu konkursowym.

W sumie do świeżo upieczonych gęsiarek trafi 305 sztuk gęsi do wstawienia. Będą je hodowały 24 gospodarstwa pań z KGW, w większości z woj. kujawsko-pomorskiego.

W ocenie konkursowej  Jury brało pod uwagę właśnie: liczbę gospodarstw, które są zainteresowane przyzagrodowym chowem gęsi; liczbę wstawianych gęsi; warunki chowu zapewniane gęsiom; przetwórstwo gęsiny na miejscu; rodzaje wytwarzanych produktów gęsich.

A planowany sposób zbywania gęsi to - jak wynika z deklaracji Pań z KGW - świeża gęsina w większej części przerobiona na produkty np. półgęsek, okrasa, smalec, czarnina, pierogi z gęsiną, łapki gęsie lub żołądki owijane flaczkami gęsimi w czarninie. Propozycje potraw z gęsiny lub produktów gęsich, to najczęściej: gęś faszerowana, gęś pieczona, paszteciki z mięsem gęsim, szyjki nadziewane różnym farszem, tatar, kaszanka z krwi gęsiej, gulasz z żołądków, żołądki w cebuli, smażona wątróbka na smalcu gęsim z cebulką i jabłkiem, pasztet....

Panie z KGW zamierzają też wziąć się za produkcję pierzyn, poduszek i kołder z gęsiego puchu.

Konkurs zorganizował Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

 

×