Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Pasjonujące tajniki produkcji Cydru Sadownika z Mikołajówki

Autor:

Dodano:

Prawdziwy cydr - czyli jabłecznik - to zapach jabłek i smak wytrawnego, białego wina.  To trunek dla wyjątkowych smakoszy. Pasjonujące tajniki produkcji prawdziwego cydru zdradził nam Tomasz Solis - producent Cydru Sadownika z Mikołajówki w woj. lubelskim.

W Polsce cydr jest znany co najmniej od XVI w. Początkowo uważany był za napój dla plebsu. Przełomem stał się XIX w., kiedy na całym świecie utworzyła się moda na cydr. Nagle wiele gospodarstw w Polsce zajęło się produkcją cydru, a książki kucharskie były pełne przepisów, jak najlepiej go przyrządzić. W każdym gospodarstwie, ogrodzie przydomowym rosły jabłonie, z których owoce przerabiano na przetwory i lekki alkohol o nazwie „jabłecznik”. Produkcja jabłecznika w Polsce nie osiągnęła jednak nigdy takiej skali jak w innych krajach.

Obecnie poprzez wyjazdy rodaków do innych krajów odżywa kultura picia cydru. Nazwa cydr zaczęła się kojarzyć z dobrym, lekkim napojem alkoholowym.

Cydr Sadownika z Mikołajówki - wytwarzany w wyniku fermentacji soku jabłkowego na szczepach drożdży rdzennych znajdujących się na skórce jabłek - został wpisany na listę produktów tradycyjnych w listopadzie 2018 r. w kategorii Napoje w woj. lubelskim.

Jego producentem jest Tomasz Solis, który wraz z żoną prowadzi ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne. Trzonem tego biznesu jest sad (na 16 h gospodarstwa rosną czereśnie, wiśnie, śliwki, gruszki, aronie, pigwy - jednak największą cześć sadu stanowią jabłonie), z którego pozyskiwane są owoce do przetwórstwa, Wiejskie Spa, Zagroda Edukacyjna, a  także prężnie działająca cydrownia. Tomasz Solis jest szefem Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

Do produkcji swojego pierwszego cydru Państwo Solisowie wykorzystali dawny przepis przodków, znaleziony przypadkiem w skrzyni na strychu. Po latach doświadczeń powstał sprzedawany i nagradzany dziś „Cydr Sadownika” z Mikołajówki. Ma on smak wytrawnego, jasnego wina.

- Nasz cydr powstaje z najlepszych polskich jabłek, na szczepach drożdży rdzennych znajdujących się na skórce owoców. Nie dodajemy sztucznych zapachów, cukrów czy siarczanów – mówi pan Tomasz i wyjaśnia, że do produkcji cydru używa tylko jabłek z dużych, starych drzew - Jabłonie mają korzenie wprost proporcjonalne do swojej wielkości. Duże drzewa mogą zatem czerpać składniki odżywcze z większej głębokości i dzięki temu ich owoce mają bogatszy smak.

Więcej o tajnikach produkcji prawdziwego cydru w poniższym materiale filmowym. Zachęcamy do obejrzenia do samego końca!  :)

 

Warto dodać, że wyjątkowy smak i ekologiczną produkcję Cydru Sadownika nagrodzono w 2017 roku na ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, rok później produkt otrzymał „Perłę” przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

 

×