PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak odróżnić opał złej jakości od tego dobrego?

Jak odróżnić opał złej jakości od tego dobrego? Wybór opału z najniższej półki cenowej, to w dłuższej perspektywie większe obciążenie budżetu domowego, ponieważ dokładamy do pieca znacznie częściej, nie otrzymując pożądanej ilości ciepła. Foto. Energo

Już rozpoczął się sezon grzewczy, więc wielu właścicieli gospodarstw zakupuje opał grzewczy, w tym i węgiel niezbędny do zapewnienia komfortu cieplnego w domu. Okazuje się, że palenie w piecu najtańszym opałem w ostatecznym rozrachunku może drogo kosztować.



Wybór odpowiedniej jakości opału jest bardzo istotny z wielu powodów. Jakościowe paliwo nie naraża nas na dodatkowe koszty (ponieważ nie musimy używać go dużo), jest bezpieczne dla naszego zdrowia i w minimalny sposób oddziałuje na środowisko.

Taniej nie znaczy cieplej

Wybór opału z najniższej półki cenowej, to w dłuższej perspektywie większe obciążenie budżetu domowego, ponieważ dokładamy do pieca znacznie częściej, nie otrzymując pożądanej ilości ciepła. Przy wyborze produktów węglowych warto więc nie kierować się tylko ceną produktu, ale również sprawdzić kilka kluczowych właściwości węgla. Na co zwrócić uwagę?

Różnice najbardziej rzucające się w oczy

Zasadniczo jakość opału węglowego (miał węglowy, ekogroszek, orzech) możemy rozpoznać dopiero w działaniu. Niezależnie od tego, kilka wniosków na temat stanu opału możemy wysnuć na podstawie prostej obserwacji.

Pierwszą cechą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, jest kolor. Węgiel dobrego gatunku jest głęboko czarny, natomiast im bardziej szary surowiec, tym większe prawdopodobieństwo, że jego kaloryczność jest niska lub zawiera niepożądane domieszki.

Przebijające się białe elementy, tworzące charakterystyczne paski mogą świadczyć o nadmiernej ilości kamienia, który powoduje powstawanie większej ilości popiołu w procesie spalania, tym samym świadcząc o złej jakości.

Węgiel, który kupujemy, musi być także suchy. Poziom wilgoci bardzo trudno zmierzyć „na oko”, jednak za niepokojący sygnał możemy uznać odczuwalnie większy ciężar bryłek. Wilgotność ekogroszku dobrej jakości nie powinna przekraczać 10-15%.

Co świadczy o jakości opału?

Każdy producent węgla powinien dołączyć do zakupionego produktu certyfikat informujący o poszczególnych parametrach opału. Kluczowa jest kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa. Informuje o ilości energii, jaką możemy uzyskać ze spalania danej jednostki paliwa.

Opał dobrej jakości ma kaloryczność na poziomie 24–28 MJ/kg. Zakup paliwa poniżej tej wartości może wiązać się z trudniejszym rozpalaniem, koniecznością częstszego dokładania do kotła oraz usuwania większej ilości popiołu.

W kontekście kaloryczności należy uważać, by nie zostać wprowadzonym w błąd: ciepło spalania (które ma zawsze wyższą wartość) nie równa się kaloryczności. Nieuczciwi producenci często eksponują informacje o cieple spalania w miejsce danych o kaloryczności. W takim przypadku istnieje duża szansa, że mamy do czynienia z opałem złej jakości.

Pozostałe parametry węgla, które warto przeanalizować przed zakupem, to:

  • Uziarnienie (inaczej granulacja) – nie jest jednoznacznie złą lub dobrą cechą węgla, musi być jednak dostosowane do specyfiki pieca, który posiadamy. Informacje na ten temat znajdziemy w instrukcji obsługi producenta kotła. W przypadku ekogroszku optymalna granulacja to 5-25 mm.
  • Spiekalność – czyli skłonność do tworzenia się zbitych brył paliwa tzw. spieków, mogących doprowadzić do zablokowania podajnika. Dla dobrego ekogroszku wartość nie powinna przekraczać 20RI. Im większe RI, tym jakość węgla jest niższa. 
  • Zawartość popiołu – przyjmuje się, że w węglu dobrej jakości zawartość popiołu nie przekracza 10%. Wśród najbardziej jakościowego węgla – takiego jak Ekogroszek Extra Premium + w którym mamy do czynienia z najniższą zawartością popiołu na rynku – wskaźnik ten nie przekracza nawet 5%.
  • Zawartość siarki – ekogroszek o niskiej zawartości siarki z jednej strony minimalizuje negatywny wpływ na środowisko, a z drugiej chroni kocioł i przewody kominowe przed korozją, ograniczając wytwarzanie szkodliwego kwasu siarkowego w procesie spalania. Dobre jakości paliwo powinno mieć w swoim składzie mniej niż 0,6% siarki.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Ekonom 2020-10-27 18:19:11
    Najtaniej tą wyjdą zrębki . Rębak kosztuje ok. 4 tyś , dziennie można zrobić masę worków i to wszystko z gałęzi , produktu ubocznego . Czyste ekologiczne paliwo do pieca .
    • Grzes 2020-10-27 19:46:11
      Pod warunkiem że zrębek masz z dobrej jako ci drzewa czyli np wierzby energetycznej i suche. Jak mokre to więcej się kopci i straż smlgowa ci wlepi mandat. Przerabiałem temat
      • Ekonom 2020-10-27 20:38:36
        No co ty , zrębki w raszlowe worki , rok czasu schną i można palić sosną czy tam ci chcesz . Oczywiście piec albo z góry zasypywany albo podajnik , ale to już full wypas .

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.201.3.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.