Podpowiadamy, jakimi parametrami powinien wyróżniać się miał węglowy stosowany jako opał w tradycyjnych kotłach na węgiel lub kotłach retorowych z podajnikiem tłokowym.
Jednym z najbardziej popularnych sposób na ogrzanie domów w sezonie jesiennozimowym jest palenie w piecu węglem. Jako opał wykorzystujemy różne odmiany węgla w formie kostek, orzecha i ekologicznego ekogroszku albo też miału węglowego.
Miał węglowy to nic innego, jak drobno sproszkowany węgiel. Jako opał może przyjmować różne odmiany: kostki, orzecha, ekogroszku lub miału węglowego. Miał węglowy jest drobno sproszkowaną formą węgla, która powstaje w wyniku kruszenia, mielenia lub przepuszczania przez sita o odpowiednim rozmiarze oczek.
Spalanie słabej jakości miału węglowego produkuje więcej smogu
W wyniku spalania miału węglowego powstaje od 50 do nawet 100% więcej popiołu niż w przypadku orzecha czy kostki, a zawartość siarki jest zwykle nieco większa, choć nie powinna przekraczać 20% wartości w porównaniu do innych rodzajów węgla.
Warto jednak pamiętać, że suchy miał węglowy jest niebezpieczny w nadmiernym użytkowaniu, ponieważ zawieszony w powietrzu pył stwarza zagrożenie tworzenia się mieszanki wybuchowej oraz ryzyko wywołania chorób płuc u osób, które wdychają jego nadmierne ilości. Miał węglowy powinien być zawsze odpowiednio zwilżony.
Gdzie miał węglowy jest stosowany?
Obecnie miał węglowy jest najczęściej wykorzystywany do wytwarzania energii elektrycznej. Ponadto jest używany w ośrodkach przemysłowych, w ogrodnictwie, do rozprowadzania ciepła na większą skalę (np. w urzędach, szkołach, szpitalach).
Co ciekawe, mimo nieekologcznego aspektu, coraz częściej znajduje również zastosowanie w wielu gospodarstwach domowych, które są zaopatrzone w tradycyjne kotły na węgiel, bądź kotły retorowe z podajnikiem tłokowym.
Jak wybrać miał węglowy dobrej jakości?
Kluczowymi parametrami mającymi ogromy wpływ na cenę miału węglowego, jak i węgla w ogóle jest:
- wielkość bryłek;
- kaloryczność opału – czyli ilość ciepła, jaką można uzyskać podczas spalania określonej ilości materiału opałowego.
Im lepsza jakość węgla, a w efekcie ilość uzyskiwanej dzięki niemu energii, tym wyższa będzie jego wartość.
Ile kosztuje zakup miału węglowego?
Na cenę wpływa również koszt transportu. Wiele zależy od tego, czy węgiel był przewożony koleją, czy transportem samochodowym, a im dalej od miejsca wydobycia, tym wartość opału rośnie.
Jeszcze inną składową ceny może być marża dla składu, w którym węgiel jest sprzedawany. Zawarty jest w niej nie tylko zysk dla pośrednika, ale też koszt zatrudnienia pracowników, utrzymania maszyn czy (czasami) koszt transportu do klienta itd.
W efekcie cena jednostkowa ekogroszku, kostki czy orzecha jest wyższa niż cena analogicznej ilości miału węglowego i waha się od 200-300% dla miału kiepskiej jakości do 30% przy porównywalnej kaloryczności, wilgotności i rozmiarach bryłek co inne typy opału.
Który miał węglowy lepszy?
Wybór odpowiedniego miału węglowego jest zatem bardzo ważny. Miał węglowy wykorzystywany do pieców tradycyjnych i kotłów z podajnikiem, sprawdzi się jako paliwo do ogrzewania urzędów, szkół oraz kotłowni osiedlowych.
Granulacja dobrej jakości miału węglowego powinna wynieść wynosi od 1 do 20 mm, a kaloryczność nie powinna być mniejsza niż 22 MJ. Procent popiołu, uzyskiwanego ze spalania, nie powinien przekroczyć 12%, a zawartość siarki pół procenta. Taki miał węglowy jest bardziej ekologiczny i skuteczniej ogrzeje budynki.
Chcesz sprzedawać lub kupić opał do ogrzania domu lub budynku gospodarczego? Zapraszamy na na naszą Giełdę Rolną!


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)