Komisja Europejska wciąż twierdzi, że produkcja biopaliw nie ma wpływu na światowe ceny żywności. Dlatego jak na razie brak jakichkolwiek decyzji, które zmniejszałyby docelowy wskaźnik zużycia bioestru i bioetanol od 2020 roku. Do innych wyliczeń dotarła jednak branża żywnościowa. Według niej, spełnienie założonych przez Brukselę celów energetycznych, wymagałoby wykorzystania nawet 15% unijnych gruntów ornych.

Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności: te wskaźniki są zbyt wysokie, zbyt niebezpieczne dla stabilności rynku surowców i mogą według wszelkich ekspertyz, według wszelkich raportów, które zostały ostatnio opublikowane – przyczynić się do wzrostu cen surowców i żywności od praktycznie 16 aż do 60%.

Ale o ten rok możemy być już spokojni – dodają eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa. Ceny żywności w końcu przestały rosnąć. I tym samym nie sprawdziły się czarne scenariusze, mówiące o galopujących cenach artykułów rolno-spożywczych.

prof. Andrzej Kowalski, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: tendencje tegoroczne pokazują, że najgorsze w sensie wzrostu cen mamy już za sobą.

Przed nami najprawdopodobniej już tylko korekty - dodają analitycy. Ich wielkość zależy teraz od tegorocznych zbiorów zbóż na świecie, bo to one kształtować będą ceny na większość podstawowych produktów żywnościowych.

Źródło: Agrobiznes/ Radosław Bełkot