PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

10 lat systemu QAFP – w jakim otoczeniu funkcjonuje branża mięsna?

10 lat systemu QAFP – w jakim otoczeniu funkcjonuje branża mięsna? Prelegenci jubileuszowego spotkania, zorganizowanego przez UPEMI. fot. I.Dyba

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 03-06-2019 14:34

Tagi:

Minęło już 10 lat od powstania systemu QAFP, czyli systemu Jakości Gwarantowanej Żywności. Program łączy producentów trzody z przetwórcami i handlem. Dzisiaj, posiada już znaczącą bazę surowcową, co oznacza ciekawą ofertę dla sieci handlowych.



Podczas jubileuszowego spotkania, które odbyło się 31 maja w Warszawie, Wiesław Różański prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) podkreślał, że czas jaki upłynął od powstania systemu pozwolił na zbudowanie istotnej bazy surowcowej mięsa wieprzowego, produkowanego w wysokiej i gwarantowanej jakości. Dzisiaj certyfikaty QAFP posiada ok. 700 podmiotów, a w tym systemie zgromadzone są stada, które liczą ponad milion świń. Ta ilość pozwala na stworzenie ciekawej oferty, którą coraz częściej zainteresowane są sieci handlowe, a przed wszystkim są skłonne zapłacić więcej za jakość, którą gwarantuje system. Jednocześnie wieloletnie działania marketingowe przyczyniły się do wzrostu rozpoznawalności znaku QAFP wśród konsumentów.

Przy okazji jubileuszu, UPEMI zorganizowała konferencję dotyczącą aktualnych zagadnień i problemów branży mięsnej, w której wzięli udział przedstawiciele administracji i biznesu.

Zaproszeni prelegenci przedstawili aktualny stan prac legislacyjnych związany z branżą mięsną, a także odpowiedzieli na pytania słuchaczy.

Jerzy Dąbrowski dyrektor Departamentu Rynków Rolnych MRiRW przedstawił aktualny stan prac w zakresie dwóch ustaw, mianowicie o organizacji niektórych rynków rolnych oraz ustawy o przewadze kontraktowej. W pierwszym przypadku, zmiany mają dotyczyć kompetencji ministra rolnictwa, oznacza to, że będzie mógł określić długość trwania umowy, jak również okres pomiędzy zawarciem umowy, a pierwsza dostawą.

- Druga zmieniana ustawa, dotyczy przewagi kontraktowej. Zostaje dopisana kolejna przesłanka, której spełnienie będzie skutkować wszczęciem postępowania z tytułu przewagi kontraktowej przez prezesa UOKiK. Chodzi o przesłankę, że jeśli nabywanie produktu rolnego, będzie się odbywało poniżej ceny, określonej przez ministra rolnictwa. To wtedy takie postępowanie będzie wszczynane i sprawdzane, czy nie ma nadużycia przewagi kontraktowej – wyjaśniał w trakcie spotkania Jerzy Dąbrowski.

W zakresie aktualnej sytuacji związanej z występowaniem afrykańskiego pomoru świń na terenie  Polski wypowiedział się Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii podsumowując, że sytuacja w zakresie szerzenia się choroby jest bardzo poważna.  - Wprowadzamy pewne aspekty co można zrobić, aby wyprzedzić tego wirusa, ale ta walka jest bardzo trudna. Rolę w tym może odgrywać przede wszystkim czynnik ludzki. Służby pracują nad tym, żeby to zjawisko wyeliminować – wyjaśniał Bogdan Konopka.

Z kolei, planowane innowacje i cyfryzację sektora rolnego przedstawił Wojciech Kędzia, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Omówił plany uruchomienia nowej formuły giełdy towarowej w pierwszej kolejności dla pszenicy, jednak w następnych etapach giełda ma być również otwarta do sprzedaży półtusz wieprzowych. Dodatkowo trwają prace nad wdrożeniem systemu szacowania szkód przy pomocy teledetekcji satelitarnej, w tym strat spowodowanych np. przez suszę, czy wymarznięcia. 

Marek Niechciał, prezes UOKiK zachęcał w trakcie spotkania, by zakłady mięsne, przedstawiciele związków branżowych informowały urząd o zaistniałych nadużyciach w handlu. Tym bardziej, że ustawa o przewadze kontraktowej pozwala na wszczęcie postępowania z urzędu, nawet na podstawie przekazania anonimowej informacji. Jednak, jak podkreślił prezes, tych jest niewiele.

W trakcie spotkania Sylwia Koch-Kopyszko prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego namawiała przedstawicieli przemysłu mięsnego, by chętniej korzystali z funduszy i dostępnych form wsparcia finansowego w zakresie modernizacji zakładów mięsnych pod kątem ograniczenia zużycia energii elektrycznej i jej odzyskiwania. Tym bardziej, że produkcja mięsa ma charakter niskomarżowy, dlatego każda oszczędność w dobie rosnących cen energii elektrycznej ma istotne znaczenie dla opłacalności produkcji.  



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.190.216
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.