Jak czytamy w komunikacie zamieszczonym przez Grupę Żywiec, firma chce skoncentrować wolumen produkcji w sieci 4 browarów - w Żywcu, Elblągu, Warce i Namysłowie. W ciągu kolejnych 3 lat planowana jest inwestycja około 200 mln zł rocznie w browarach, aby zbudować nowoczesny i zaawansowany technologicznie łańcuch dostaw.

Czytaj więcej
Jęczmień browarny. Dobre piwo wymaga jakościowego ziarnaKoniec browaru Leżajsk
Zakończenie produkcji w Browarze Leżajsk planowane jest na czerwiec tego roku. Marka Leżajsk pozostanie w portfolio firmy, a jej produkcja będzie kontynuowana w innych browarach.
Grupa Żywiec podaje, że poprzez skupienie produkcji w sieci 4 zakładów możliwe będzie bardziej efektywne wykorzystanie mocy produkcyjnych, co zapewni firmie konkurencyjną pozycję na dynamicznym rynku piwa.
Oficjalny komentarz o zakończeniu produkcji wydał Simon Amor, prezes zarządu Grupy Żywiec
Decyzja o zamiarze zakończenia produkcji w Browarze Leżajsk została podjęta po dogłębnej analizie i jest częścią transformacji w kierunku silnego, zrównoważonego i odpornego na przyszłość łańcucha dostaw. Zdaję sobie sprawę z tego, że to jest trudny moment dla naszych pracowników i społeczności w Leżajsku. Jesteśmy dumni z naszych tradycji piwowarskich i utrzymamy markę Leżajsk w naszym portfolio. Zmiana którą ogłaszamy jest jednak niezbędna, abyśmy jako Grupa mogli się adaptować do zmieniających się warunków rynkowych i budować silną firmę na przyszłość - podaje firma w komunikacie.
Do decyzji odniósł się również burmistrz Leżajska Ireneusz Stefański, we wpisie na Facebooku.
Browar z długą historią
Browar w Leżajsku istnieje od 1978 roku. Jednak jego historia sięga jeszcze głębiej. Jak podaje Grupa Żywiec, już w 1525 roku za sprawą królewskiego przywileju nadanego przez Zygmunta I Starego wzniesiono tu pierwszy browar, który przetrwał aż do drugiej połowy XIX wieku. Od 2004 roku zakład należy do Grupy Żywiec (koncern Heineken). W 2021 uwarzył około 800 tysięcy hl piwa.
Dotychczas browar Leżajsk zatrudniał 103 osoby.
Komentarze