Czym są azotany/azotyny?

Mówiąc najprościej, azotany i azotyny to naturalnie występujące związki chemiczne, które zawierają tlen i azot. Azotany są naturalnie obecne w glebie, wodzie, roślinach i w mniejszym stopniu w powietrzu w wyniku jego zanieczyszczenia. Mogą być następnie przekształcone w azotyny przez specyficzne bakterie w przyrodzie, jak i naszym organizmie.

Oba te związki występują naturalnie w owocach i warzywach, są również legalnie stosowane jako dodatki do żywności w UE w postaci soli sodowych i potasowych azotynów i azotanów (E 249-252). Są one powszechnie stosowane do peklowania mięsa i innych łatwo psujących się produktów spożywczych. Odgrywają też ważną rolę w zapobieganiu botulizmowi.

Jakie produkty spożywcze są bogate w azotany i azotyny?

Azotany występują naturalnie w warzywach - szczególnie w warzywach liściastych, takich jak szpinak, sałata i rukola – które stanowią nasze główne źródło azotanów w diecie oraz w konserwowanym mięsie i wodzie pitnej. Z kolei głównym źródłem azotynów są wędliny i przetworzone mięsa.

Cały artykuł na portalspożywczy.pl