Głównym powodem jest spadek produkcji trzody chlewnej w Chinach.
Oczekuje się, że światowa produkcja mięsa spadnie po raz pierwszy od ponad dwóch dekad w tym roku. Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), główną przyczyną tego jest wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach, który poważnie uszczupla tam populację świń.
Zdaniem FAO, produkcja wołowiny, mięsa owiec, drobiu i wieprzowiny w 2019 r. szacowana jest na 335 mln ton w ekwiwalencie tusz. Stanowi to spadek o 1 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Spadek ten wynika przede wszystkim z gwałtownego spadku produkcji wieprzowiny w Chinach. Republika Ludowa stanowi 46 proc. światowej produkcji trzody chlewnej. Jednocześnie jednak produkcja mięsa drobiowego w Chinach ma wzrosnąć o 17 proc.
Około jedna trzecia światowej produkcji mięsa to wieprzowina, 39 proc. to mięso drobiowe i 21 proc. to wołowina. Według prognoz światowy handel mięsem ma wzrosnąć w tym roku o prawie 7 proc.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)