PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Greenpeace protestuje przeciwko taniemu mięsu w sklepach

Greenpeace protestuje przeciwko taniemu mięsu w sklepach Aktywiści protestują przeciw sprzedawaniu taniego mięsa w supermarketach. fot. Shutterstock

Aktywiści Greenpeace protestowali w sobotę w Hamburgu i w 52 innych miastach Niemiec przeciw sprzedawaniu taniego mięsa w supermarketach. Zdaniem działaczy oferowane przez sklepy produkty pochodzą z hodowli szkodliwych dla klimatu i nieprzyjaznych dla zwierząt.



Greenpeace przebadał świeże mięso oferowane przez takie sieci sklepów jak Aldi, Lidl, Rewe, Real i Kaufland. Okazało się, że 88 proc. oferowanego w sprzedaży mięsa pochodzi z masowych, tanich hodowli.

- Sklepy mówią o dobru zwierząt, a jednocześnie oferują produkty, które są owocem cierpienia tych zwierząt, zamiast płacić rolnikom uczciwe ceny za lepszą produkty. Jest to sprzeczność. Tanie mięso szkodzi środowisku, klimatowi i zdrowiu. Sklepy muszą je zabrać z półek - apelowała na wiecu Hamburgu Stephanie Toewe, przestawiająca się jako ekspert Greenpeace ds. rolnictwa.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (18)

  • Marta 2020-01-27 11:34:25
    Dlaczegoa termin "masowa, tania produkcja" ma wymowę pejoratywną? Wyspecjalizowane fermy drobiu czy chlewnie umożliwiają zastosowanie nowoczesnych i wydajnych systemów przygotowania i zadawania pasz, monitorowania wentylacji, usuwania odchodów. Rezultat - to jednorodna partia kurczaków czy tuczników odstawianych do zakładów ubojowych. Tańsza produkcja, bo poniesione koszty rozkładają się na liczne odchowane czy wytuczone sztuki.
  • Sub 2020-01-26 19:47:03
    takie mięso ludzie kupują na jakie ich stać i co do tego ekologom? jak tacy wspaniałomyślni to niech dopłacają do zakupu lepszego mięska
  • Świr 2020-01-26 19:17:29
    Pierwszy raz zgadzam sie z ta organizacja. Maja rację! Wow!
  • hodowca 2020-01-26 17:32:08
    tu mi się wypowiedz podoba ,,zakaz budowy potężnych chlewni ,tu mają rację ,to jest przemysł a nie hodowla ,,to tak jak produkcja części do samochodu ,nie ma to nic wspólnego z jakością ,czas na małe gospodarstwa ze zdrowszą żywnością ,,chociaż jestem hodowcą ale jestem za zmianą mentalności ludzkiej ,wbrew stereotypom teraz i w małych gospodarstwach ,jest czysto ,zwierzęta są zadbane i w ogóle ,,ogólnie samo podejście do zwierząt jest inne ,,zdarzają się przypadki ale ,w wielkich fermach też ,,ludzie chcą zdrowszej żywności i maja do tego prawo,, jestem za ...bo widzę co się dzieje z moimi dziećmi ...
  • KzO 2020-01-26 17:02:36
    Ekocepy chciałyby wszystko naturalnie. Na gospodarstwie trzy krowy obsługiwane widłami i dojone ręcznie do drewnianych wiaderek. Później w konie do mleczarenki w każdej wsi, robiącej cudne sery. Za 5 złotych kilogram. Dla państwa eko.😆 Nie no, żartuje. Wy nic z gwałtu na krowie nie zjecie. Wiem, że wy chcecie tak naprawdę nas doprowadzić do bankructwa, a ludzi do głodu 😁
    • baca56 2020-01-26 22:34:34
      Nie chodzi o dwie krowy obrabiane widłami koniem i ręczną kosą. Ale też nie o fabryki milion kurczaków czy "chlewiki" na sto tysięcy tuczników. Szukajmy środka, który będzie z jednej strony przyjazny zwierzętom i środowisku, z drugiej będzie w stanie zapewnić ceny żywności do przyjęcia dla konsumentów, choć oczywiście wyższe niż dziś w Lidlu czy Biedronce. Nie znam się na drobiu i prosiaczkach, ale w produkcji wołowiny przy skali rzędu 100 - 300 ha, 70 - 200 krów stada podstawowego plus odchów części młodzieży można już z grubsza skromnie związać koniec z końcem produkując bez chemii, traktując zwierzęta dobrze, i nie wstydząc się jakości produktu. Oczywiście "biznes" to nie jest, te same pieniądze i robota zainwestowane gdzie indziej dały by więcej łatwiejszej kasy, - ale da się. Tylko że takie gospodarstwa nie są w rzeczywistości preferowane (wbrew deklaracjom!) i wspierane ani przez Unię, ani przez nasze, polskie kolejne rządy. Co więcej, to głównie one są najłatwiejszym celem dla wszelkiej maści "ekologistów", zarówno tych naiwnych o dobrym sercu i małym rozumku, jak i płatnych trolli po 2,50 od wpisu, a także tych cynicznych graczy którzy za "ekościemę" biorą konkretne pieniądze. Zamiast się zaperzać, wyzywać, strzelać fochy - próbujmy to odkręcać: tłumaczyć, argumentować, przekonywać, wychowywać. Skrajne i nienawistne wypowiedzi służą tylko naszym wrogom.
      • KzO 2020-01-27 08:28:35
        Posłuchaj, im nie chodzi o nasze dobro. Dobrze to zapamiętaj. W Niemczech używają takiej argumentacji ponieważ Niemiec dba o Niemca i mogliby ludzie pytać co z hodowcami. A naprawdę myślą o akcyzie 19% na mięso. Więc trafi to do państwa,a nie do rolników. W Polsce mają w D takie kamuflaże. Dlatego tu najlepiej widać o co chodzi naprawdę tym organizacjom. A chodzi o całkowite zaprzestanie hodowli i spożywania mięsa. Wystarczy że popyt światowy spadnie o 10-20%. Produkcja stanie się nie opłacalna, a oni zaczną osiągać swe cele.
      • Luk 2020-01-27 09:42:00
        A czy twoje krówki od wiosny do jesieni biegają po łące, jedzą tylko trawę i sianko oraz inne pasze własne - pewnie nie tylko cały czas siedzą w betonowym albo blaszanym hangarze przy sztucznym oświetleniu więc musisz je pędzić sztucznymi preparatami by mieć wielką wydajność i jak mówisz związać koniec z końcem czyli utrzymać płynność. Mając kilkaset szt. bydła nie opowiadaj bajek ,że traktujesz je inaczej niż maszynki do produkcji mleka i mięsa.
      • baca56 2020-01-27 12:14:02
        @Luk. Właśnie wróciłem do domu po karmieniu krówek. Jest tego na dziś 154 szt, krowy, trochę młodzieży, zaczynają się wycielenia. Część paszy (dobre siano i sianokiszonka) rozwinąłem na łące, na śniegu. Drugą część (gorsze siano i słoma owsianka) postawiłem w lesie - trochę zjedzą, na niedojadach się położą i będą spały. Dziś ciepło, nie ma wiatru i śniegu więc nic nie dałem do wiat, i tak będą spać w lesie. W zamknięciu (przewiewna wiata + duży okólnik) mam tylko kilka sztuk, tzw. "szpital" - jedna 18-letnia "babcia" z dużym cielakiem, dwie sztuki po piątkowej korekcji racic, jedna wysokocielna, która w zeszłym roku miała problemy i jedna wybrakowana (drugi rok nie cielna), którą trochę dokarmiam przed sprzedażą. Dwie sztuki z cielakami w piątek wyrzuciłem do stada. "Szpital" dostaje zboże - konkretnie poślad jęczmienny, bo taki w zeszłym roku tanio kupiłem od sąsiada. Poza tym sól kłodawska i lizawka z mikroelementami (tereny z deficytem selenu), wodopój dostępny w każdej chwili na zewnątrz. Coś jeszcze chcesz wiedzieć o moim sposobie utrzymania bydełka? Tak, moje krowy "produkują" mięso - z tego żyjemy i ja, i one. Raz lepiej, raz gorzej, ale wiążemy koniec z końcem. Nigdy nie traktowałem ich jak "maszyny", kończą życie w rzeźni, ale póki są u mnie, żyją jak krowy żyć powinny. Większość hodowców podchodzi do zwierząt podobnie, tego zawodu nie da się uprawiać bez serca i zrozumienia dla zwierząt. Patologie oczywiście się zdarzają - trzeba je zwalczać i piętnować, ale to raczej margines. ................. Dlaczego rzucasz bezpodstawne oskarżenia? Mogę Ci też odpisać, że przecież żyjesz z zasiłku, bijesz żonę i dzieci, pijesz, a skarpetki zmieniasz raz na dwa tygodnie. Ale taka "rozmowa" nie ma sensu.
      • Luk 2020-01-30 09:26:05
        No nie mów może jeszcze dzwoneczki im zakładasz - to ile masz tych łąk na tyle bydła chyba ponad100ha ? Może akurat masz taką ekstensywną hodowlę na mięso ale większość tzw. krowiarzy pobudowała za unijną kaskę wielkie obory i prowadzi ostrą selekcję w kierunku wysokiej wydajności bo zarobek daje głownie ilość a tego bez pasz przemysłowych nie ma więc niech ci bozia wynagrodzi tak ludzkie traktowanie zwierzątek bo ten cały dobrostan mnie jakoś pachnie biurokracją i życzę powodzenia
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.118.253
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.