PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jaka jest wartość z ekologii, skoro cała produkcja jest wytwarzana w podwyższonych wymogach?

Jaka jest wartość z ekologii, skoro cała produkcja jest wytwarzana w podwyższonych wymogach? Waldemar Guba, dyrektor Departamentu Przetwórstwa i rynków Rolnych MRiRW; fot. PTWP

Jaka będzie wartość dodana dla konsumenta, z wydawania dodatkowych środków i płacenia wyższej ceny za produkt ekologiczny? Skoro cała produkcja rolna ma być wytworzona w podwyższonych wymogach środowiskowych i ekologicznych – mówił Waldemar Guba z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podczas Narodowych Wyzwań w Rolnictwie OnLine.



Jednym z założeń strategii „od pola do stołu”, w ciągu najbliższych 10 lat, jest przeznaczenie 25% upraw na produkcję ekologiczną w UE. Jakie będą założenia przeznaczenia ziemi pod ekologię dla Polski? Ostatecznej odpowiedzi jeszcze nie ma – mówił Waldemar Guba, dyrektor Departamentu Przetwórstwa i rynków Rolnych MRiRW, podczas Narodowych Wyzwań w Rolnictwie OnLine

- To jeden z tych celów, który jest bardzo krytycznie tu oceniany. Wszyscy wskazują na to, że to nie ma pokrycia w trendach konsumenckich. (…) Jest takie pytanie jaka będzie wartość dodana dla konsumenta z wydawania dodatkowych środków płacenia wyższej ceny za produkt ekologiczny. Skoro cała produkcja rolna ma być wytworzona w podwyższonych wymogach środowiskowych i ekologicznych. Także ta wartość dodana, z tego systemu uprawy tak jakby spada. No i oczywiście jest pytanie w jaki sposób zachowa się popyt? Czy konsumenci w czasach pocovidowych będą w stanie zapłacić – zaznaczał Guba.

Jak w tych założeniach mają funkcjonować gospodarstwa towarowe?

- Pamiętajmy o tym, że temat nie jest tylko dla producentów, weszło w dyskusje o produkcji żywności i systemu żywnościowego w całej UE tam gdzie my sprzedajemy gro produkcji. Jeśli się, że konsumenci będą oczekiwać zmian, to nasz sektor się do tego dostosuje. Sektor cukrowniczy rozważa dziś czy jest to moment, by przejść na produkcję ekologiczną – wyjaśniał przedstawiciel MRiRW.

- To jest duży temat, który wymaga kompleksowego spojrzenia na produkcję ekologiczną. Na pewno brakuje nam tego, co jest poza gospodarstwem. Dostosowanych do tych wymogów łańcuchów, platform handlowych ale i przetwórstwa. Dzisiaj mamy 3-4 proc. upraw ekologicznych. Strategia oznaczałaby radykalną zmianę w systemie upraw. Popyt w krajach bogatszych będzie jednak rósł i tam będziemy mogli lokować nasze produkty. Z pewnością, przy programowaniu kolejnego okresu WPR my ten temat musimy kompleksowo ująć, i tak to się w tej chwili dzieje - dodał.

Zapraszamy do zapoznania się z retransmisją tej sesji

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • brzoza 2020-11-12 20:06:39
    Produkcja ekologiczna wymaga nawożenia obornikiem lub stosowania dodatkowych upraw poplonów , odchwaszczania mechanicznego, zboża są narażone na patogeny . Afera z rakotwórczą substancją w gryce to była pleśń w najbardziej ekologicznej roślinie jaką jest gryka nie wymagająca nawożenia ani oprysków. Nawożenie wymaga zwiększenia hodowli a poplony i odchwaszczanie mechaniczne zwiększ ilość przejazdów a tym samym energochłonność upraw , czyli emisje razy dwa bo hodowla. Postawmy sprawę jasno , zapasy zbóż wynoszą ok 50% rocznej produkcji i ciągle rosną a opłacalność się obniża , trzeba ograniczyć produkcję by kombinaty przemysłowe stosujące super drogie środki chemiczne i przemysłową uprawę mające kosmiczne plony mogły zarobić i wyprzeć normalną produkcję rolną pod hasłem ekologi której one same nie muszą stosować ponieważ dopłaty nie są najważniejszym składnikiem ich dochodu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.205.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.