PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Larwy mącznika mogą być spożywane przez ludzi

Larwy mącznika mogą być spożywane przez ludzi Robaki mogą być bogatą w białko przekąską, shutterstock.

Autor:

Dodano:

Tagi:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA, wydał opinię w sprawie mącznika młynarka stwierdzając, że larwy tego chrząszcza mogą być spożywane przez ludzi. 



O wydanie opinii poprosiła Komisja Europejska, która po zatwierdzeniu decyzji ETSA umożliwi producentom dodawanie larw do produktów spożywczych. 

ETSA stwierdziła, że spożywanie tego gatunku jest bezpieczne dla ludzi. Rozpatrywane było użycie ich, jako składnika ciasteczek, makaronu, dań z roślin strączkowych czy batonów energetycznych. Zgoda dotyczy dodawania larw głównie w formie mączki.

Opinia była koordynowana przez Ermolaosa Ververisa, chemika i naukowca ds. żywności w EFSA. Powiedział on: "Owady są organizmami złożonymi, co sprawia, że charakteryzowanie składu produktów żywnościowych pochodzących od owadów jest wyzwaniem. Zrozumienie ich mikrobiologii jest najważniejsze, biorąc pod uwagę również to, że cały owad jest konsumowany".

Suszone larwy mącznika - jak twierdzą ci, którzy ich próbowali - smakują podobnie do orzechów. Dla mieszkańców Unii może to być dość szokujący dodatek do pokarmu, ale w Azji, Ameryce Południowej czy Afryce są one popularną częścią diety.

Larwy tego chrząszcza są bogate w białko, ale mogą też dostarczać dużo wapnia, żelaza czy cynku. Poza tym wprowadzenie ich do naszej diety nie przyczynia się do degradacji środowiska i produkcji gazów cieplarnianych. Okazuje się bowiem, że owady te rosną bardzo szybko, przy ich produkcji nie ma odpadów poudojowych, minimalne jest też zużycie przez nie wody i pokarmu.

ETSA rozpatruje już kolejnych 14 wniosków o oficjalne dopuszczenie żywności alternatywnej dla ludzi. W kolejce na decyzję czeka m.in. szarańcza i świerszcze. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Agroastrolog 2021-01-18 14:42:20
    Te robale doskonałe są zwłaszcza z pieczywem przygotowanym z trocin osikowych ...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.12.229
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.