– Unia Europejska, konsumenci i firmy z łańcucha odpowiedzialności za żywność coraz częściej wymagają od rolników prowadzenia produkcji rolniczej w sposób zrównoważony. Rolnictwo zrównoważone to dziś jeszcze wybór, ale jutro to już konieczność. Dlatego, aby zapewnić długoterminową konkurencyjność gospodarstwa, warto już teraz wdrażać ten model rolnictwa – uważa Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Biura Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.

Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.

– Kładę duży nacisk na to, aby prowadzić swój sad w sposób zrównoważony. Badam glebę, aby dostarczać roślinom tylko te składniki, które są im potrzebne, ograniczyłem liczbę zabiegów, dbam o bioróżnorodność, podpisałem umowę kontraktacyjną dla swojego sadu sokowego. Dzięki rolnictwu zrównoważonemu oszczędzam pieniądze, czas, ale też środowisko. Według mnie są tu same plusy – podkreśla Łukasz Sybilski, sadownik z gminy Błędów.

żródło: ASAP
żródło: ASAP

– Do przygotowanej w październiku br. listy najważniejszych zrównoważonych praktyk rolniczych, dołączamy dziś listę korzyści oraz rozpoczynamy cykl filmów z rolnikami o rolnictwie zrównoważonym w praktyce. Chcemy konkretnie pokazywać, dlaczego rolnictwo zrównoważone się opłaca. Filmy z rolnikami systematycznie publikujemy na naszym profilu YouTube – dodała Małgorzata Bojańczyk.

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego.