Jego zdaniem, cukier pozakwotowy będzie przede wszystkim eksportowany, ale ceny na rynku światowym są niskie i negatywnie wpłyną na rentowność transakcji eksportowych.
Koncerny cukrownicze mogą też duże ilości cukru pozakwotowego przenieść do produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016. Ale konsekwencją takiego rozwiązania byłaby znacznie mniejsza kontraktacja buraków cukrowych i spadek powierzchni uprawy w 2015 r., co także jest niekorzystne dla producentów cukru.
Według Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2014 roku eksport cukru z Polski wyniósł 460,6 tys. ton (o 9 proc. mniej niż w 2013 r.), a jego wartość miała poziom 216 mln euro (o 30 proc. mniej).
Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 68 proc. wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 531 euro za tonę tj. po ok. 2,22 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 339 euro/t czyli po ok. 1,42 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Słowacja, Węgry i Litwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Algieria.
W 2014 r. ogólny import cukru do Polski wzrósł o blisko 4 proc. do 203,9 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła się o 7 proc. do 109,5 mln euro. Cukier sprowadzano po średnio 537 euro/t po ok. 2,25 zł/kg. Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 57 proc. sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów.
Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 535 euro/t czyli po ok. 2,24 zł/kg, a od unijnych partnerów po 540 euro/t (2,26 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Sudanu, Mozambiku i Zimbabwe oraz z Niemiec i Francji.
Szajner zaznaczył że Polska mimo, że produkuje wystarczającą ilość cukru do pokrycia krajowego zapotrzebowania (szacowanego na ok. 1,6 mln ton), zgodnie z unijnym prawem, musi nadwyżkę ponad przyznany limit sprzedać, po to by niedobór uzupełnić kupując cukier z innych krajów. Komisja Europejska zapowiedziała zniesienie limitowania produkcji cukru od 2017 roku.
Ekspert wyjaśnił, że różnice cen transakcyjnych w handlu cukrem wynikają z tego, że cukier na rynkach światowych jest tańszy niż unijny.
W 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, zarówno pod względem ilościowym jak i wartościowym.
W lutym 2015 r. ceny na światowym rynku spadały. Ceny cukru surowego wynosiły 335 USD/tonę, a cukru białego 395 USD/tonę. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że do połowy 2015 r. nie wystąpi istotny wzrost cen cukru białego (400-410 USD/tonę) i cukru surowego do (320-350 USD/tonę). Niskie ceny na światowym rynku niekorzystnie wpływają na poziom cen uzyskiwanych w eksporcie i w konsekwencji na sytuację finansową sektora - uważają eksperci IERiGŻ.
Na krajowym rynku cukier jest tani. W grudniu 2014 r. średnia cena zbytu w workach 50 kg wyniosła 1,78 zł/kg i była o 1,1 proc. niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 33,5 proc. niższa niż przed rokiem, a w opakowaniach jednokilogramowych kosztował 1,67 zł/kg i był o 34 proc. tańszy niż przed rokiem. Ceny detaliczne cukru w grudniu 2014 r. średnio wynosiły 2,07 zł/kg oraz były o prawie 35 proc. niższe niż przed rokiem.
Spadek cen cukru przyczynił się do wzrostu jego konsumpcji w gospodarstwach domowych. W okresie pierwszych trzech kwartałów 2014 r. miesięczne spożycie wzrosło średnio o 3,4 proc. do 1,21 kg/osobę. Rośnie także popyt ze strony przemysłu spożywczego ale w mniejszym stopniu niż produkcja cukru. W konsekwencji na rynku utrzymuje się nadwyżka podaży, która wywiera presję na poziom cen.
Komentarze