PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ardanowski: polska żywność jest wysokiej jakości, ale wpadki mogą się zdarzyć

Ardanowski: polska żywność jest wysokiej jakości, ale wpadki mogą się zdarzyć
Fot. Shutterstock

Polska żywność jest wysokiej jakości i nadzór weterynaryjny gwarantuje, że jest ona bezpieczna, ale przy eksporcie dużej ilości produktów, w tym mięsa, zawsze może wydarzyć się jakaś nieprawidłowość - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.



- Jestem absolutnie przekonany, że polska żywność jest wysokiej jakości, ale i bezpieczna, a to są dwie cechy, które często są mylone. Każda żywność, niezależnie, czy ona jest bardzo wysokiej jakości czy niższej, musi być bezpieczna i mamy system, który skutecznie to bezpieczeństwo żywności zapewnia - podkreślił Ardanowski.

Zaznaczył, że oczywiście byłoby ogromną naiwnością, jeżeli obraca się milionami ton mięsa, twierdzić, że nic się nie wydarzy np. przy mieszaniu różnych gatunków mięsa, w chłodni czy też w transporcie. - Natomiast absolutnie nieuprawnione i nieadekwatne działania przede wszystkim ze strony niektórych krajów, które jakąś tam swoją politykę handlową realizują - powiedział minister i rozwoju wsi.

Kontrole w ubojniach

Szef resortu rolnictwa poinformował, że po wydarzeniach, które dziennikarze śledczy nagłośnili w jednej z ubojni (w powiecie Ostrów Mazowiecka) zdecydowano o przeprowadzeniu kontroli wszystkich ubojni. W ciągu pierwszych dwóch tygodni kontroli służby weterynaryjne sprawdziły 336 ubojni, a do końca marca będą skontrolowane wszystkie (w Polsce działa ok. 1 tys. ubojni).

- Nie potwierdzają się zarzuty (o nieprawidłowościach), owszem są czasami uchybienia, które nie mają wpływu na jakość żywności i nie zagrażają bezpieczeństwu. Wówczas podejmowane są decyzje administracyjne, również nakładane kary, ale to nie burzy całego systemu - powiedział.

Kontrole pośredników

Inspekcja weterynaryjna kontroluje również wszystkich pośredników handlu zwierzętami. Ponad 400 firm zostało już skontrolowanych. Tu są duże uchybienia, przede wszystkim dotyczące szybkości zgłaszania przemieszczania się zwierząt do systemu rejestracji i identyfikacji zwierząt (IRZ).

Te nieprawidłowości, jak zapewnił, są eliminowane. "Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa natychmiast wdrożyła udostępnienie online wszystkim lekarzem weterynarii nadzorującym ubój i przerób mięsa dostęp do bazy danych. Chodzi o to, żeby mogli w każdej chwili sprawdzić czy badane przez nich zwierzęta są zgłoszone do systemu przemieszczenia, czy są wycofane - tłumaczył Ardanowski.

Zapewnił też, że wdrażane są wszystkie zadania, przyjęte do szybkiej realizacji po wizycie unijnych inspektorów.

Salmonella w wołowinie

Ardanowski zauważył, że pojawił się problem salmonelli w wołowinie. Weterynaria sprawdziła 407 próbek, czyli tyle, ile Komisja Europejska w ramach analizy ryzyka określiła dla Polski. - Cieszę się, że w polskich zakładach nie znaleziono przypadku salmonelli, bo nie byłem pewien, czy coś nie wyskoczy. Szczególnie, że gdzieś tam twierdzą, że w polskim mięsie znaleziono salmonellę - podkreślił.

- Mam pewność, że z zakładów ubojowych i zakładów rozbioru mięsa wychodzi mięso bezpieczne. Czy ono gdzieś w transporcie nie ulegnie zamieszaniu, zanieczyszczeniu (...) nie mam pewności, ale wtedy już odpowiada za to producent, a nie władze państwa - powiedział minister.

Uszczelnienie systemu kontroli

Poinformował, że resort rolnictwa pracuje nad uszczelnieniem systemu kontroli bezpieczeństwa żywności. - Takie jest oczekiwanie wielu krajów, nie tylko Komisji Europejskiej, żeby przy mięsie mogli działać tylko i wyłącznie państwowi lekarze - wyjaśnił. Zmiana ustawy jednak, dodał, będzie wymagała dodatkowych etatów dla inspekcji. Według Ardanowskiego będzie to ponad 2 tys. etatów, a to nie jest "pstryknięcie palcami, tylko skomplikowana sprawa również zakresie finansów państwa". Według Ardanowskiego ustawa będzie procedowana prawdopodobnie w kwietniu.

Minister przyznał, że przy dużym obrocie mięsa, tak jak w przypadku Polski, zawsze mogą się zdarzyć przypadki mięsa zarażonego. - Trzeba je eliminować, karać winnych, napominać, ale nie wolno tworzyć wrażenia, że Polska żywność jest bez kontroli albo że jest niebezpieczna. To nie ma nic wspólnego z prawdą - podkreślił Ardanowski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Biała 2019-03-13 09:04:33
    całkiem niedawno ardanowski ujawnił listę zakładøw mięsnych które importują z zachodu padlinę i tutaj przerabiają podobnie wygląda import skaźonych lewamizolem świń z Barbados które niewiadomo gdzie dalej trafiły a te mięso jest bardzo niebezpieczne dla dzieci gdyż powoduje choroby nowotworowe.....przeterminowane z salmonellä kurczaki ze Słowacji ktøre pøźniej zutylizują w zoladkach polakøw..... Właśnie tak wygląda bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce w wykonaniu polskich organøw przez tych debili staliśmy się importerem śmieci z zachodu które już dawno powinna być zutylizowane.... Więc pytam gdzie jest TVN????? dlaczego teraz milczy????

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.100.128
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.