PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Boże Narodzenie na plaży - kulinarne przepisy z różnych zakątków świata

Boże Narodzenie na plaży - kulinarne przepisy z różnych zakątków świata
Fot. Shutterstock

Z europejskiej, zimowej i śnieżnej perspektywy trudno wyobrazić sobie świętowanie Bożego Narodzenia w upalne, letnie dni, wśród kwiatów, zielni i… na plaży. A tymczasem dla mieszkańców wielu państw Ameryki Łacińskiej, m.in. Brazylii i Argentyny, Boże Narodzenie to początek letnich wakacji.



Sezon urlopowy potrwa tam przez kolejne 3 miesiące – do połowy lutego. Jednak mieszkańcom tych regionów nie przeszkadza to w świętowaniu, a ich tradycja religijna to połączenie świąt i obrzędowości chrześcijańskiej z dawnymi tradycjami Indian i szamańskimi obrzędami. Uroczystości odbywają się w nieco innej scenerii, ale z łatwością odnajdziemy tu powszechnie znane akcenty – piękne i misterne szopki (wzbogacone o lokalne zwierzęta – np. pancerniki i motyle z Amazonii), choinki i zdobione egzotyczne drzewka, a nawet postać Mikołaja na saniach zaprzężonych w renifery i… sztuczny śnieg.

Świętuje się tu głośno, hucznie, w ruchu i tańcu, wesoło i kolorowo, a przede wszystkim długo. Poszczególne kraje inaczej rozkładają akcenty – celebrują inne święta, ale od Bożego Narodzenia zaczyna się kilka miesięcy radości i zabawy.

Początek to Święto Pasterzy poprzedzające Wigilię. 24 grudnia świętuje się przez całą noc, a o północy do tradycji – obok pasterki – należą również kolorowe fajerwerki. W dni świąteczne idzie się na plażę, odwiedza przyjaciół, grilluje. 28.12 przypada Święto Niewiniątek, a 6.01 Trzech Króli – uroczystości te upływają wśród tańców i korowodów, a potem rozpoczyna się karnawał, z którego słyną zwłaszcza brazylijskie miasta.

Ze względu na klimat i lokalne upodobania inaczej wyglądają też, oczywiście, świąteczne stoły. Znajdziemy tam przede wszystkim grillowane mięso, pieczonego indyka i stosunkowo mało ryb, ponieważ jada się je na co dzień. Wśród ciast króluje włoskie, drożdżowo-bakaliowe panettone, a jako dodatek podaje się drobne ciasteczka i bakalie.

„Chleb codzienny” Brazylijczyków to maniok, tapioka, olej palmowy, owoce morza, ryby, dużo świeżych owoców – bardzo popularne są soki, dostępne nawet z kilkudziesięciu gatunków. Argentyna to kraj miłośników mięsa, słynie też z wołowiny i steków oraz yerba mate, wina i dulce de leche (naszego kajmaku, czyli masy krówkowej), które dodaje się do prawie każdego deseru, zresztą w innych krajach tego regionu również. Nic więc dziwnego, że słynne brigadeiro, na które podajemy przepis, podbiły podniebienia wielu narodów i należą do najpopularniejszych i najsmaczniejszych słodyczy świata.

Coxinha de galinha

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

bulion:

  • 300 g piersi kurczaka (3 szt.)
  • warzywa do wywaru: 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, 1/2 pora, kawałek selera
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, szczypta słodkiej papryki
  • 1 l wody

farsz:

  • mięso z bulionu
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, łyżka siekanej pietruszki
  • 250 g miękkiego serka do smarowania
  • ciasto:
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 jako
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • olej do smażenia, jajka i bułka tarta do panierowania, cytryna i ewentualnie sos majonezowy do podania

Coxinha de galinha to typowa brazylijska przekąska, na tyle jednak sycąca, że można ją potraktować jako samodzielne danie. Nazwę zawdzięcza podłużnemu kształtowi przypominającemu udko kurczaka.

Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy w małej ilości wody esencjonalny rosół. Powinno nam to zająć ok. godziny. Mięso wyjmujemy i kroimy na małe kawałki, a wywar odcedzamy.

2 szklanki bulionu przelewamy do mniejszego garnka i podgrzewamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto powinno być dość zwarte. Studzimy, a następnie dodajemy jajko i wyrabiamy. Masa powinna się dać dobrze rozwałkować. Gęstość i lepkość ciasta regulujemy mąką. 

Gdy ciasto stygnie, możemy przygotować farsz. Cebulę i czosnek smażymy na oleju. Łączymy z pokrojonym kurczakiem, solą, pieprzem i natką.

Ciasto wałkujemy na średniej grubości placek. Wykrawamy dość duże, okrągłe placki. Na każdym układamy farsz i trochę serka (farszu powinno być 2-3 razy więcej niż serka), a następnie zalepiamy brzegi, nadając kluskom stożkowaty kształt. 

Każdy stożek panierujemy w jajku i tartej bułce, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu (ok. 190 st. C) przez kilka minut z każdej strony. 

Brigadeiro


  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    4-5 łyżek kakao
    1 łyżka masła
    do dekoracji: kolorowe posypki, wiórki kokosowe i czekoladowe – wg upodobań i fantazji
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Te małe, zniewalająco słodkie pralinki to jedne z najbardziej lubianych słodyczy świata. Sukces zawdzięczają połączeniu dwóch smaków, którym nawet w pojedynkę trudno się oprzeć: czekolady i kajmaku (dulce de leche). W Brazylii są obecne przez cały rok, zwłaszcza jako słodki dodatek do aromatycznej kawy. Wykonanie jest proste, a pralinki doskonale sprawdzą się jako dopełnienie tradycyjnych świątecznych słodkości.

Mleko skondensowane, kakao i masło umieszczamy w płaskim garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Chłodna masa będzie gęstsza. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i za pomocą dłoni, lekko natłuszczonych masłem, formujemy kulki. Gotowe pralinki obtaczamy w wybranej posypce, umieszczamy w małych papilotkach i przechowujemy w lodówce.


Panettone

  • 20 g świeżych drożdży
    600 g mąki pszennej na pizzę
    200 ml letniej wody
    4 jajka
    115 miękkiego masła
    90 g cukru
    1,5 łyżeczki soli
    8 łyżek rumu
    skórka starta z jednej cytryny
    nasiona z jednej laski wanilii
    bakalie: ok. 150 g rodzynek (lub innych suszonych owoców) i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

To włoskie, typowo bożonarodzeniowe ciasto, ale w Brazylii jest obecne na niemal każdym świątecznym stole. Nie powinno go również zabraknąć w kuchni „Farmera”. Oryginał przygotowuje się bardzo długo i jest dość skomplikowany, dlatego nasza wersja będzie nieco uproszczona – przede wszystkim skracamy czas pomiędzy poszczególnymi etapami, czyli przeznaczony na leżakowanie ciasta. Wypiek będzie równie smaczny, ale zdecydowanie mniej trwały i delikatny. 

Rodzynki zalewamy rumem i dodajemy 5 łyżek wrzątku. Zostawiamy na całą noc, aż owoce całkowicie wchłoną płyn.

Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 200 g mąki i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc.

Po 12 godzinach do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 h. 
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy bakalie i wyrabiamy ponownie. Jeśli nie mamy specjalnej, wysokiej formy do panettone, to możemy upiec je w zwykłej tortownicy, przedłużając ją za pomocą komina z papieru do pieczenia, ewentualnie – obręczy od drugiej tortownicy. Ciasto przekładamy do formy i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
Panettone pieczemy w 180 st. C prze ok. 45-60 min, aż patyczek będzie suchy. Jeśli z wierzchu za bardzo się spieka, można nakryć je papierem do pieczenia. 
Nasze panettone, jak większość ciast drożdżowych, będzie najsmaczniejsze pierwszego dnia po upieczeniu. Można je jednak po ostudzeniu zawinąć szczelnie w worek foliowy, co pozwoli mu dłużej zachować świeżość.

Empanadas

  • ciasto:
    750 g mąki pszennej
  • 180-250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 100 g masła
  • 2 białe cebule
  • 3 ugotowane jajka
  • przyprawy: 2 łyżki wędzonej papryki, garść posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka chili, 1 łyżka oregano, sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem

Empanadas to pochodzące z Argentyny i popularne w całej Ameryce Łacińskiej pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu pierożki, najczęściej z pikantnym nadzieniem z wołowiny – to mało wigilijna wersja, ale farsz zawsze można zmienić.

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy przez 2-3 min. Do ciasta dodajemy żółtka i lekko podgrzane mleko – dolewamy je stopniowo, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrabiamy dość długo, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 0,5 h.

W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę siekamy, aż się nieco przyrumieni. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 10-15 min. Mięso studzimy, a następnie dodajemy do niego posiekany szczypiorek i pokrojone gotowane jajka. 

Z ciasta wykrawamy średnio grube krążki – jak na pierogi. Wypełniamy je farszem, zaklejamy i pieczemy przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 st. C lub smażymy w głębokim tłuszczu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.230.9.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.