PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Branża mięsna chce obniżenia opłat za nadzór weterynaryjny

Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku „Polskie Mięso”, grozi nam kolejna podwyżka cen żywności. Wszystko za sprawą rozporządzenia o podwyższeniu opłat weterynaryjnych.



Z informacji, które uzyskał Związek Polskie Mięso wynika, że minister rolnictwa i rozwoju wsi zamierza wdrożyć projekty rozporządzeń z dnia 18.02.2011 w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, a także w sprawie warunków  i wysokości wynagrodzenia za wykonywanie czynności przez lekarzy weterynarii, pomimo że Naczelny Sąd Administracyjny odrzucił Uchwały Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej, wzywającej lekarzy weterynarii do akcji protestacyjnej, w wyniku której powstały projekty tych rozporządzeń. Uchwały te wcześniej zaskarżył sam minister rolnictwa.

Przeciwko tym projektom wystąpiły niemal wszystkie organizacje branżowe, m.in. Związek Polskie Mięso, Krajowa Izba Gospodarcza, Rada Gospodarki Żywnościowej, Krajowa Rada Drobiarstwa, Polska Federacja Branży Mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz wiele innych.

- Z nieoficjalnych informacji wiemy, że minister zamierza ulec presji KIL-W i wprowadzić podwyżki opłat weterynaryjnych – mówi Witold Choiński – Skutki tego będą musieli ponieść konsumenci i producenci rolni, co przy obecnych podwyżkach żywności będzie mocno odczuwalne. Marże osiągane dziś w przemyśle mięsnym są tak niewielkie, że proponowane podwyżki nie znajdą w nich pokrycia – tłumaczy Witold Choiński. – Najwyraźniej nasze apele i tłumaczenia w różnych resortach nie znalazły posłuchu. W związku z tym 20 kwietnia pisemnie zwróciliśmy się o pomoc w tej sprawie do Prezesa Rady Ministrów, Pana Donalda Tuska oraz przewodniczącego Rady Gospodarczej przy Prezesie Rady Ministrów, pana Jana Krzysztofa Bieleckiego. Czekamy na odpowiedź – dodaje.

Według Witolda Choińskiego proponowane podwyższenie stawek opłat o 15 proc. za nadzór nad ubojem bydła, świń i drobiu wykonywany w godzinach 18:00 – 6:00 rano oraz w soboty i dni ustawowo wolne od pracy o 20% nie znajduje żadnego uzasadnienia i spowoduje podwyższenie kosztów funkcjonowania zakładów, w tym z tytułu opłat weterynaryjnych, o co najmniej 20 proc. dotychczasowych stawek. W większości zakładów ubojowych praca w godzinach 18:00 – 6:00 rano oraz soboty i dni ustawowo wolne od pracy wynika ze specjalnego charakteru tej działalności i prowadzonej produkcji, zwłaszcza eksportowej, oraz często z  przepisów prawa wynikających chociażby z zachowania dobrostanu zwierząt.

Nie możemy również zrozumieć, dlaczego jedna grupa społeczna – obecnie bardzo dobrze wynagradzana, zwłaszcza przy nadzorze zakładów mięsnych – ma otrzymać kolejne, co najmniej 100% podwyżki wynagrodzenia kosztem przedsiębiorców oraz producentów rolnych, wynikające ze zmiany sposobu ich naliczania – czytamy w piśmie Związku do ministra Marka Sawickiego z marca tego roku. - Wnosimy o obniżenie stawek i ograniczenie opłat z tytułu nadzoru oraz wprowadzenie rozwiązań stosowanych już w innych krajach europejskich – na przykład Danii czy Francji – apeluje Witold Choiński.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Lekarz Weterynarii 2011-04-22 17:43:41
    Stwierdzam, że pan Choiński jest jeszcze większym populistą niż pan Lepper. Ciekawe o której wstaje do "pracy" Witold Ch.? Wypowiedzi o "specjalnym charakterze działalności" mają się nijak do prawa pracy i praw rynku. Każdemu pracownikowi za pracę po godzinach; w dni wolne od pracy; czy też święta należy się wynagrodzenie o 50% wyższe!!! Nie dziwię się, iż polskie mięso jest mało konkurencyjne skoro ma takiego barana za prezesa...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.205.167.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.