- Zdajemy sobie sprawę, że po pierwszym spontanicznym odruchu pomagania przyjdzie czas na zastosowanie efektywnych rozwiązań, które pozwolą nie tylko ustawicznie pomagać Ukrainie do czasu, kiedy tej pomocy będzie potrzebować, ale zapewnią także stabilizację społeczno-gospodarczą w naszym kraju w konsekwencji ryzyk wywołanych wojną - czytamy w komunikacie przysłanym w czwartek przez UPEMI.
Zdaniem organizacji branżowych, istnieje konieczność przygotowania się do zmian w łańcuchu produkcji i dostaw. Należy dostosować produkcję żywności do potrzeb terenów objętych wojną oraz krajowych związanych z napływem imigrantów. Nie chodzi o ilość jedzenia, ponieważ żywności nie zabraknie tylko o jej rodzaj i kanały dystrybucji, jak zaznaczono.
Branża zwraca uwagę, że w niedługim czasie uchodźcy będą potrzebowali nie tylko dachu nad głową, ale także pracy, przedszkoli i szkół, świadczeń zdrowotnych, psychologicznych.
- Polska nie należy do krajów bogatych, a sytuacja społeczno - gospodarcza w Polsce nie jest w najlepszej kondycji. Ceny środków produkcji, energii, gazu itd. są ogromnym obciążeniem dla firm i gospodarstw domowych - zauważają.
- Nie możemy dopuścić do sytuacji, że niesiona spontanicznie pomoc za chwilę stanie się zarzewiem konfliktów wewnętrznych, kiedy po ludzku okaże się, że brakuje środków - podkreślili autorzy listu.
- Chcemy odpowiedzialnego podejścia. Wyrażamy gotowość utworzenia w sektorze zespołu kryzysowego, który będzie wsparciem dla polskiego rządu. Zarówno teraz, kiedy potrzeba uporządkowania działań spontanicznych, jak również w niedalekiej przyszłości. Liczymy, że nasz apel nie pozostanie bez echa - napisali.
List do premiera i ministra rolnictwa podpisało 9 organizacji: Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, POLDRÓB, Związek POLSKIE MIĘSO, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Stowarzyszenie Polska Ekologia, NSZZ Solidarność Rolników Indywidualnych, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Komentarze