W komunikacje opublikowanym na stronie internetowej Agencji napisano, że partię kurzych udek zatrzymano do kontroli weterynaryjnej kilka dni temu, a wyniki badania podane zostały w środę. Mięsa nie dopuszczono na krajowy rynek.
Badanie przeprowadzono po nasileniu kontroli dostaw polskiego mięsa drobiowego, w których w ostatnich latach często wykrywano skażenie salmonellą. Według krajowych mediów w 2019 roku na bułgarski rynek trafiło ponad 100 ton skażonego mięsa. Nasilono wtedy kontrole, a dostawy zaczęto wstrzymywać i niszczyć. O poprzednim takim przypadku, dotyczącym prawie 20 ton kurzego mięsa, Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformowała w maju 2020 r.
W komunikacie Agencji napisano też, że o całej sprawie strona bułgarska poinformowała polskie władze oraz unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Komentarze