PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych będą rosły

Autor:

Dodano:

Tagi:

W 2011 r. przemysł tłuszczowy po raz kolejny zmniejszy przerób rzepaku, sytuacja finansowa branży może pogorszyć się. Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych do połowy 2012 r. będą rosły - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.



Zbiory rzepaku w Polsce w tym roku obniżyły się do 1,9 mln ton czyli o ponad 10 proc. w porównaniu z 2010 r. W związku z tym zakłady tłuszczowe zmniejszą przerób rzepaku i produkcję surowego i rafinowanego oleju rzepakowego. Natomiast zwiększą produkcję margaryn, ze względu na utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na tę grupę produktów - informuje IERiGŻ w swoim raporcie.

Wyniki finansowe przemysłu tłuszczowego w I półroczu 2011 r. wyraźnie poprawiły się w porównaniu z I półroczem 2010 r., ale były nadal gorsze niż w całym przemyśle spożywczym. Sektor generował zyski. Wzrosły nakłady inwestycyjne i stopa inwestowania. Wskaźnik bieżącej płynności finansowej wzrósł i ukształtował się powyżej średniej dla całej branży spożywczej.

Natomiast w drugim półroczu tego roku sytuacja finansowa przemysłu tłuszczowego może się pogorszyć, ze względu na przewidywany spadek przetwórstwa rzepaku oraz możliwe pogorszenie relacji cen zbytu produktów do cen zakupu surowców.

W bieżącym sezonie ze względu na dużą przewagę popytu nad podażą rzepaku znacząco wzrosły jego ceny. W III kwartale 2011 r., w którym skupiono ponad 1 mln ton rzepaku (57 proc. zbiorów), przeciętna cena skupu rzepaku wyniosła 1834 zł/t była o 45 proc. wyższa niż przed rokiem.

W celu uzupełnienia krajowej podaży specjaliści przewidują duży wzrost importu rzepaku (o 34 proc.). W skali całego roku, jak i w sezonie 2011/12 deficyt handlu zagranicznego roślinami oleistymi pogłębi się, głównie w wyniku przewidywanego spadku eksportu rzepaku i produktów jego przerobu przy utrzymaniu się relatywnie wysokiego importu oleistych.

W ocenie ekspertów Instytutu, z powodu wysokich cen surowców, ceny detaliczne tłuszczów roślinnych do końca 2011 r., a także w I półroczu 2012 r. będą systematycznie rosnąć. Wzrost ich cen w relacji grudzień do grudnia i rok do roku będzie znacznie większy niż w analogicznych okresach poprzednich.

W konsumpcji tłuszczów roślinnych w 2011 r. i w latach następnych będzie kontynuowany powolny trend wzrostowy. Przewiduje się, iż przy niewielkich zmianach w bezpośrednim ich spożyciu w gospodarstwach domowych, następować będzie dalszy wzrost ich zużycia w przemyśle spożywczym i gastronomii.
W 2011 r. szacuje się, że całkowite spożycie tłuszczów (także zwierzęcych) wyniesie 32,3 kg na osobę i będzie o 0,6 proc. wyższe niż w 2010 r. W strukturze spożycia tłuszczów tłuszcze roślinne stanowią 69 proc., najwięcej margaryn, masła i olejów zjadają renciści i emeryci.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.