PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobre wędliny tylko ze świń rodzimych

Nie sposób zrobić dobrą kiełbasę o tradycyjnym smaku bez mięsa ze świń ras rodzimych. Zakłady zgrupowane w Polskim Klastrze Mięsnym rozpoczęły ich kontraktację. Obiecują dużo wyższą cenę, ale mają też wymagania.



Grupujące 8 zakładów mięsnych konsorcjum zdecydowało wprowadzić na rynek wyroby wędliniarskie najwyższej klasy spełniające kryteria systemu o nazwie – jakość tradycyjna. Wypełnienie ich wymaga od zakładów korzystania z surowca mięsnego doskonałej jakości. W ocenie przemysłu gwarancję taka dają wyłącznie świnie ras rodzimych utrzymywane w specyficznych warunkach tuczu półintensywnego.

Proponowane przez zakład kryteria chowu w znacznym stopniu pokrywają się z zasadami tuczu tradycyjnego. Obejmują one bowiem:
- korzystanie ze świń ras wbp, pbz i ich krzyżówek;
- utrzymanie zwierząt wyłącznie na ściółce;
- ograniczenie liczby tuczonych zwierząt do max. 600 sztuk w gospodarstwie, a jednocześnie 300 sztuk w jednym budynku;
- zwiększenie normy min. powierzchni na zwierzę w kojcu – dokładna wielkość do uzgodnienia w toku dalszych rozmów;
- żywienie oparte na ziarnie zbóż: do 12 tyg. życia min 50 proc. w paszy, po przekroczeniu tego wieku min. 75 proc.;
- wszelkie komponenty paszowe muszą mieć certyfikat „wolny od GMO”, dlatego dopuszczone będzie korzystanie wyłącznie z śruty soi konwencjonalnej;
- niedopuszczalne będzie także korzystanie w trakcie tuczu z antybiotyków jako stymulatorów wzrostu;
- minimalny okres tuczu 26 tygodni.

Przewidziane są także wymogi dodatkowe obejmujące posiadanie przez rolnika świadectwa potwierdzającego fakt iż zwierzęta nie mają recesywnego genu stresu – do uzyskania w POLSUS-ie, oraz umieszczenie w uchu każdej sztuki kolczyka z informacją o tygodniu jej urodzenia. Ostatnie obostrzenie ma zapobiegać dostarczaniu do zakładu „brojlera świńskiego” którego mięso jest niedojrzałe i nie kwalifikuje się do produkcji wędlin najwyższej jakości.

Każda partia zwierząt dostarczanych do ubojni będzie pochodziła tylko od jednego producenta. Każda tusza będzie podlegała indywidualnej ocenie jakościowej obejmującej: wagę przyżyciową – optymalna 120 do 130 kg, pH każdej półtuszy mierzone po 45 min od uboju (optimum 6,1–6,4) i 24 godzinach (optimum 5,4–5,7), zawartość mięsa między 55 a 57 proc. Sztuki powyżej 60 proc. będą skupowane, ale znacznie niżej wyceniane.

Dłuższy tucz, mniej zwierząt na m2, droższe pasze to argumenty które pomysłodawcy projektu rozumieją i dlatego gotowi są zapłacić rolnikom znacznie więcej. Ile pozostaje chwilowo kwestią otwartą. We Francji za surowiec do produkcji wędlin tej klasy, producenci otrzymują o 100 proc. wyższą cenę od rynkowej. Jak będzie w Polsce jeszcze nie wiadomo tym bardziej, że na naszym rynku ten segment wyrobów wędliniarskich nigdy wcześniej nie funkcjonował.

W skład Polskiego Klastra Mięsnego wchodzią: ZM Wierzejki, ZM Pekpol, ZM Dobrosławów, ZM Kawiks, ZM Niewieścin, ZM Nowak, ZM Zyguła, ZM Peklimar.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.179.111
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.