PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dzięki rolnictwu nie boję się żadnych wyzwań

Dzięki rolnictwu nie boję się żadnych wyzwań Ewa Wachowicz, fot. Mietek Małek/ One Step Studio

Autor: farmer.pl

Dodano: 26-04-2019 09:22

Tagi:

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, producentka programów kulinarnych, autorka książek, działa niezwykle wszechstronnie. Opowiedziała nam o swojej restauracji, zdrowym żywieniu i roli rolników w kształtowaniu świadomości kulinarnej Polaków.



Ma Pani na koncie tytuły Miss Polonia i Miss Świata Studentek, przygodę z polityką jako rzeczniczka prasowa rządu Waldemara Pawlaka, produkcje telewizyjne, program kulinarny „Ewa gotuje”, wspinaczki wysokogórskie. Wśród niezwykle wszechstronnej aktywności znalazło się także rolnictwo. Jak to się stało?

Wychowałam się na wsi. Moi rodzice mieli gospodarstwo. Jak wszystkie dzieci, które wychowują się na wsi, musiałam więc umieć wszystko zrobić – w polu, zagrodzie, stajni, oborze... Po skończeniu liceum zaczęłam studiować technologię żywienia na Akademii Rolniczej w Krakowie, a skończyłam zarządzanie jakością na Akademii Ekonomicznej.

Czego nauczyło Panią rolnictwo?

To dla mnie bezcenne doświadczenie. Przede wszystkim od dziecka byłam nauczona pracować. Nie boję się żadnej pracy, żadnych wyzwań ani tego, że coś może się nie udać – na polu często coś nie wyrośnie albo zniszczy się, np. przejdzie wichura i położy zboże tuż przed żniwami. Nauczyłam się pokory wobec przyrody, zwierząt i innych ludzi, a także szacunku do pracy i chleba, obowiązkowości i odpowiedzialności – tego, że to, co robię, wpływa na innych, na domowników i na zwierzęta, a wszystkie rzeczy, które się robi – i małe, i duże – mają swoje konsekwencje.

W ubiegłym roku otworzyła Pani w Krakowie restaurację Zalipianki, w której bazuje Pani na sprawdzonych recepturach i lokalnych produktach. Skąd taki wybór?

Jestem ogromną zwolenniczką produktów od małych, regionalnych dostawców, ponieważ są bardziej charakterystyczne i lepszej jakości – smaczniejsze, świeższe, mniej zakonserwowane. Takie produkty to wizytówka regionu, coś unikalnego. Stawiam na regionalne potrawy, oparte na lokalnych produktach, ponieważ najważniejsza jest jakość.

Czy jako restauratorka widzi Pani jakieś trudności w pozyskiwaniu produktów bezpośrednio od rolników?

Zdarzają się problemy z terminowością, czasem czegoś brakuje. Mały rolnik nie zawsze jest w stanie zabezpieczyć wszystkich odbiorców, ale tak wygląda właśnie współpraca z małymi, lokalnymi przedsiębiorcami. W restauracji współpracuję ze sprawdzonymi dostawcami. Cześć z nich zwróciła się do mnie bezpośrednio – ktoś przyszedł do restauracji, przywiózł swoje produkty i w ten sposób nawiązaliśmy kontakt. W innych przypadkach zadziałała poczta pantoflowa – np. dowiedziałam się, że jest dobry wytwórca bryndzy o sprawdzonej jakości i niepowtarzalnym smaku, i sprawdziłam te produkty.

Co Pani myśli o społecznym postrzeganiu rolników w Polsce?

Znam bardzo skrajne opinie. W Krakowie, gdzie mieszkam, mamy w każdą sobotę Targ Pietruszkowy. Lokalni wytwórcy z Małopolski przywożą tam świeże i często unikalne produkty. Można kupić np. świeżo tłoczony olej lniany, warzywa z ziemi, chleb prosto z łopaty, sery. Jest ogromne zapotrzebowanie na takie produkty. Na targ przychodzi bardzo wielu konsumentów, świadomie się odżywiających i świadomie wybierających produkty, szukających dostawców i producentów, którzy dbają o to, co hodują. I tutaj mamy bardzo dużo pozytywnych opinii. Myślę natomiast, że na złe opinie o rolnikach wpływają raczej nieuczciwi pośrednicy. Rolnik często zajmuje się tylko produkcją, robi świetne rzeczy, ale nie potrafi sprzedawać, ponieważ nie jest handlowcem. A pośrednik czasem narzuca zbyt dużą marżę tak, że produkt u rolnika ma w miarę normalną cenę, ale u klienta i konsumenta wszystkie te produkty są bardzo drogie. Powinny być droższe, ale nie aż tak.

Co należałoby zmienić?

Konsument musi zacząć doceniać ciężką pracę rolnika. Przede wszystkim trzeba zbudować jego świadomość, żeby wiedział, co je i dlaczego coś musi kosztować, a dlaczego coś jest tanie. Dobry produkt musi mieć odpowiednią cenę. Nie możemy jednak popadać w skrajności – po to jest wolny rynek, żebyśmy mieli wybór. A jednocześnie dobrze, żeby świadomość możliwości wyboru rosła. Cieszę się, że już teraz mamy bardzo wielu dobrych rolników, którzy dbają o odpowiednią hodowlę i o uprawę ziemi.

PARTNER RUBRYKI

"JEST ROLNIK, JEST ŻYWNOŚĆ"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • rolnik mazowiecki 2019-04-26 12:47:01
    Pani Ewo bardzo dziękuję pani za rzetelną opinię o polskich rolnikach ciężko pracujących aby polski produkt był naprawdę smaczny w spożyciu, widać rozumie pani to co my rolnicy chcemy zaoferować współrodakom a nie kiełbasy z Danii nafaszerowane trucizną!!! nigdy mleko nie będzie mlekiem jeśli krowa będzie karmiona zgniłymi kiszonkami a tak dziś jest!!! kiełbasa nie będzie kiełbasą jak tucznik będzie karmiony antybiotykami a tak dziś jest!!! jajko nigdy nie będzie smaczne jak będzie karmione tym gównem co zadają duże fermy a tak dziś jest!!! więc nie dziwmy się że mamy przepełnione szpitale że społeczeństwo jest po prostu chore !!!
  • Biała 2019-04-26 11:15:16
    dla mnie bycie rolnikiem w epoce dojnej zmiany jest przekleñstwem doją nad na róźne strony aby zaspokoić swøj elektorat nierobów ktørym wszystko się należy i z plusów majä większe korzyści niż ludzie którzy całe życie cięźko pracują....
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.240.143
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.