PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekologia i biznes mogą iść w parze

Zaczynali, gdy mało kto w Polsce wiedział, co oznacza termin "rolnictwo ekologiczne". Dziś firmy Bio-Babalscy i Biofood z woj. kujawsko-pomorskiego to już legendy, ikony rolnictwa ekologicznego i produkcji zdrowej żywności. Ich produkty można znaleźć w każdym szanującym się sklepie ze zdrową żywnością.



Nie strzegą zazdrośnie tajemnic sukcesu i chętnie dzielą się wiedzą, propagując alternatywne podejście do rolnictwa i produkcji żywności. Na ich doświadczeniach rolnicy w całym kraju zbudowali już setki nowych gospodarstw i uruchomili dziesiątki przetwórni.

PREKURSORZY Z POKRZYDOWA

Mieczysław Babalski już w latach 80. XX w. zainteresował się rolnictwem określanym wówczas mianem "biodynamicznego". Jak mówi, to było właśnie takie rolnictwo, jakie pamiętał z dzieciństwa i jakiego uczyli go dziadkowie - podchodzenia z szacunkiem do ziemi i hodowanych zwierząt. Chciał wrócić do tych korzeni, lecz w Polsce nie miał gdzie się tego nauczyć. Za namową zaprzyjaźnionych naukowców postanowił wiedzy i doświadczenia zaczerpnąć w Szwajcarii, gdzie te tradycje były wciąż żywe i przeżywały renesans. Na paszport Mieczysław Babalski musiał czekać 3 lata, ale dziś cieszy się, że nie zrezygnował. Wrócił i razem z żoną Aleksandrą na swoich 8 ha rozpoczął przygodę z rolnictwem ekologicznym, wracając do uprawy starych i zapomnianych odmian zbóż. Materiał siewny zdobył dzięki Bankowi Genów w Radzikowie pod Warszawą. Próbował też sił w produkcji serów, której nauczył się w trakcie praktyki za granicą.

Niestety, okazało się, że smaku alpejskich serów nie da się powtórzyć na nizinach Pojezierza Brodnickiego - nie ta roślinność, nie ten mikroklimat. Nasz bohater miał jednak w zanadrzu inny pomysł na biznes - makaron razowy. Po 30 latach to wciąż sztandarowy produkt w ofercie firmy. Produkcję uruchomił w 1990 r. - najpierw w swoim gospodarstwie, a od 2000 r. w zakupionych za wszystkie oszczędności budynkach po zrujnowanym SKR w Pokrzydowie. Asortyment stopniowo się powiększał i przybywało rolników, którzy przekonali się do uprawy zbóż na potrzeby wytwórni. Dzisiaj do firmy "Bio-Babalscy" zboża dostarcza już 100 rolników z certyfikatami producentów ekologicznych. Uprawiają oni pierwotne, stare odmiany takich zbóż, jak: pszenica orkiszowa, pszenica płaskurka, samopsza, ale również owies, żyto, jęczmień i grykę, bez użycia nawozów sztucznych i wszelkich środków chemicznych. Z tych surowców w wytwórni Babalskich powstaje kilkanaście rodzajów mąki i kaszy, rozmaite płatki zbożowe, 19 rodzajów makaronu, kawy zbożowe i otręby. Dumą właściciela firmy jest zaś sad wypełniony 80 odmianami drzew owocowych, głównie jabłoni, których ze świeca szukać w jakimkolwiek innym sadzie. Suszone owoce na świąteczne kompoty to kolejna i naprawdę wyjątkowa specjalność firmy.

Przetwórnia skupuje już 1000 t ziarna rocznie, a zapotrzebowanie na jej produkty często przewyższa możliwości zakładu. O dziwo, właściciele nigdy nie korzystali z unijnego wsparcia, opierając się głównie na własnych środkach. Ostatnie inwestycje to panele fotowoltaiczne zainstalowane na dachach budynków produkcyjnych, które sprawiły, że rolnicy płacą o 1000 zł niższe rachunki za energię elektryczną. Wkrótce zakończy się też budowa nowego budynku, gdzie zostaną przeniesione młyny. Inwestycję udało się w całości sfinansować z przychodów, które generuje sklep internetowy stworzony i zarządzany przez syna właścicieli - Filipa. Obecnie przez Internet sprzedawane bywa nawet 70 procent bieżącej produkcji. - Taka forma sprzedaży to wielka szansa i przyszłość gospodarstw ekologicznych - mówi z przekonaniem nasz rozmówca.

Firma Bio-Babalscy osiąga obecnie obroty roczne na poziomie ok. 2 mln zł i co roku notuje zwyżkę rzędu 10-20 proc.

DWA POKOLENIA Z CIECHOCINA

Biofood to również firma rodzinna, założona 25 lat temu w Ciechocinie koło Golubia-Dobrzynia przez Romana Świniarskiego. Pomysłodawca zrezygnował z produkcji trzody, a chlewnie i magazyny zaadaptował na przetwórstwo spożywcze. Specjalizuje się w produkcji ekologicznych soków i przetworów owocowo-warzywnych, w tym kiszonek. Dziś zarządzanie przetwórnią spoczywa już na barkach kolejnego pokolenia - syna Emila i jego żony Magdaleny. Trzej pozostali bracia zajęli się rolnictwem ekologicznym i odpowiadają w głównej mierze za dostawy surowców do rodzinnej wytwórni. Rolnicy uprawiają warzywa i owoce na 100 ha.

Firma na stałe kooperuje jeszcze z 25 certyfikowanymi gospodarstwami ekologicznymi, w zakresie zaopatrzenia w produkty. 95 proc. surowców pochodzi z polskich upraw, a 80 proc. z regionu kujawsko-pomorskiego. Z importu pochodzą jedynie komponenty z owoców, które w naszym kraju nie występują. W skali roku skupuje 500 t buraka, marchewki, brokułów, selera, kapusty. Powstają z nich atestowane w pełni ekologiczne soki, musy, przeciery i kiszonki klasy premium, a więc najwyższej jakości.

Przebojem firmy okazały się soki z kiszonych warzyw i owoców, które Świniarscy zamierzają eksportować nawet do krajów azjatyckich: Chin i Japonii. Ostatni zaś hit to musy owocowe dla dzieci, z którymi producenci chcieliby wejść także do polskich szkół. Produkty z Ciechocina są już obecne w kraju na półkach nawet dużych sieci handlowych, tj. Rossman, Auchan, Carrefour. Eksportowane są również do Francji, Kanady, Czech, Słowacji.

Firma notuje minimum 10-procentowy wzrost rok do roku, a jej obroty to 6 mln zł rocznie. Rolnicy-przedsiębiorcy śmiało inwestują w rozwój, sięgając również po wsparcie w ramach PROW. Ostatnie przedsięwzięcie to zakup linii do produkcji musów i przecierów za 1,5 mln zł.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Barbara 2019-12-04 09:28:16
    Jeśli jest popyt na żywność z certyfikatem to trzeba to wykorzystać. Szkoda tylko, że jest problem ze sprzedażą zwierząt (wołowina, wieprzowina, jagnięcina ) z certyfikatem ekologicznym. Większość rolnicy sprzedają jako konwencjonalne i na tym tracą.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.215.182.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.