- W związku z tym, że w Polsce dzienne spożycie soli na osobę jest zbyt wysokie w stosunku do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, w chwili obecnej nie można jednoznacznie stwierdzić czy kumulacja związków chemicznych stanowiących zanieczyszczenia soli wypadowej (poprzez spożywanie ich przez dłuższy okres czasu) nie stanowi zagrożenia zdrowotnego dla ludzi - informuje Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS.

Zdaniem IJHARS skuteczna ochrona rynku przed produktami o niewłaściwej jakości handlowej, zafałszowanymi, zanieczyszczonymi, czy też o niewłaściwej jakości zdrowotnej wymaga dalszego współdziałania wszystkich Inspekcji działających w obszarze kontroli żywności, również w zakresie efektywnej komunikacji pomiędzy poszczególnymi Inspekcjami, tj. przekazywania informacji o podjętych działaniach i wynikach kontroli.

- W piśmie z dnia 30 marca 2012 roku Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że nielegalne wprowadzanie do obrotu soli technicznej jako soli spożywczej jest zafałszowaniem i nie jest szkodliwe dla zdrowia. W związku z tym Główny Inspektor Sanitarny polecił organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej przekazanie całości spraw związanych z solą techniczną IJHARS, do dalszego prowadzenia. Uważam, że nie można zgodzić się ze stanowiskiem Głównego Inspektora Sanitarnego, że mamy do czynienia jedynie z żywnością zafałszowaną, której składnikiem zamiast soli spożywczej jest sól wypadowa i wobec tego, niezasadne jest przekazanie całości sprawy Inspekcji JHARS - dodaje Kowalczyk.