PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ile mięsa jest w kiełbasie?

Można powiedzieć, że nieco więcej niż było rok temu. Ale i tak jedna trzecia wędlin jest nieprawidłowo oznakowana, a ponad 12 proc. ma nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych.



IJHARS skontrolowała 101 zakładów przetwórstwa mięsnego w celu sprawdzenia jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego, takich jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów.

Objęto też kontrolą wyroby podrobowe: kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości znakowania.

Ocena organoleptyczna niepomyślnie wypadła dla ok. 3 proc. skontrolowanych partii (kwaśny posmak, obecność ścięgien i chrząstek oraz licznych otworów powietrznych). Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w 12,3 proc. skontrolowanych partii (zawyżona zawartość wody i zaniżona zawartość białka oraz obecności niezadeklarowanych surowców drobiowych). Jeśli wziąć pod uwagę wyniki kontroli pod kątem grup wędlin, najwięcej nieprawidłowości dostrzeżono w kiełbasach suszonych (ok. 39,5 proc. miało zawyżoną zawartość wody i zaniżoną zawartość białka).

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono z przypadku 32,9 proc. skontrolowanych partii. Najczęstsza nieprawidłowość to brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, aromatów, przypraw), stosowanie informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do składu wyrobu (tj. umieszczanie w wykazie składników surowca mięsnego niezgodnie z recepturą, bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia) – uznano to za zafałszowanie.

IJHARS wydała 60 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na kwotę łącznie 52 521 złotych, 65 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości, 8 mandatów na kwotę 1500 zł. 10 spraw przekazano do innych instytucji – w tym do Urzędu Skarbowego oraz Inspekcji Weterynaryjnej.

Kontrola wykazała poprawę jakości wędlin w stosunku do zaobserwowanej w poprzednio przeprowadzonej kontroli w 2009 r. – mniej było partii nieprawidłowo znakowanych (o 4 proc.), a także tych z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych (1,2 proc.)



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • aseptyczny 2012-05-07 20:27:14
    panowie moge wyslac wam kielbase robiona przez maly zaklad 18zl za kilogram zero tluszczu po 5 dniach w lodowce robi sie kabanos albo po 16 z odrobina tluszczyku....jestem rolnikiem i robie swiniobicie ale tych swoiskich wyrobow oprocz kaszanki to nienawidze
  • arszczecin 2012-05-07 16:16:54
    hektar, 100 % racji. i w tym stwierdzeniu jest wina rządu/nierządu* izb rolnych i nas samych, że nie umiemy powiedzieć głośno. my produkujemy dobrze, to reszta wam żarcie psuje.
    podpis, może nie ekologiczna tylko naturalną, " chłopska" , kurde ależ mi smaka zrobiliscie, pora na swiniobicie .
    ps ciekawi mnie co je johnny bravo i jego 3,5 ha gliny ;-)
  • podpis 2012-05-07 16:01:31
    można kupić ekologiczną gdzie mięsa jest 95+%, ale to już nie jest 16zł/kg tylko 40zł/kg
  • skoczek 2011-04-08 15:29:24
    Zgadzam sie w zupełnosci!!!...nie wiadomo co jest w tych kiełbasach, i jak sie juz nawet zdoła je zjesc to potem czlowiekowi robi sie niedobrze...
  • HEKTAR 2011-04-08 13:04:20
    Benzoesan sodu, "witamina" E, aromaty, żelatyna, powietrze, woda, ścięgna, chrząstki, zmielone odpady i trochę mięsa dla koloru. Tak współcześnie wyglądają te smaczne szyneczki, pasztety, konserwy i kiełbaski, które tak promują w mediach. Niedawno kupiłem 1,5kg kiełbasy zwyczajnej, miała tak obrzydliwy żelatynowy posmak, choć pachniała świeżo, że rozdałem to psom, a one choć rano były głodne, nie chciały tego nawet polizać. Więc wziąłem ją z powrotem i wywaliłem na obornik. Paskudztwo w tych sklepach, że szkoda gadać. I przykro, że winą za jakość wyrobów konsumenci obarczają nas producentów, a nie tych cwaniaków, oszustów przetwórców.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.227.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.