U czterech pracowników Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuś w Rudzie Śląskiej potwierdzono koronawirusa. Właściciele firmy podjęli decyzję o wstrzymaniu produkcji.
ak poinformowali właściciele ZPM Kuś, czterech pracowników zostało natychmiast odizolowanych łącznie z osobami, z którymi miały kontakt.
- Wszystkie te osoby przebywają w domu i czują się bardzo dobrze. Jesteśmy w przenośni i dosłownie firmą rodzinną, to z tzw kontaktu z osobą chorą poszły od razu 2 lub 3 osoby, gdyż razem ze sobą zamieszkują. Jako właściciele byliśmy i jesteśmy w ciągłym kontakcie z sanepidem i nadzorem weterynaryjnym - poinformowała spółka.
Właściciele zakładu zapewnili, że zostanie ponownie przeprowadzone badanie wszystkich pracowników.
Podjęto także decyzję o zawieszeniu działalności zakładu oraz sklepu firmowego do odwołania.
- Nasza firma przez 30 lat wypracowała sobie bardzo dobrą renomę i znana jest z wysokiej jakości produktów. Mamy głęboką nadzieję że żaden wirus tego nie zmieni - napisali właściciele ZPM Kuś.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Małgorzaty Kuś jest rodzinnym zakładem produkcyjnym o wielopokoleniowej tradycji wędliniarskiej sięgającej 1914 roku kiedy to dziadkowie właścicielki - Jan i Ema Konderla rozpoczęli produkcję i handel wyrobami wędliniarskimi.
Firma w obecnej formie powstała 20 września 1990 roku i wtedy też rozpoczęła działalność. Właścicielem jest Małgorzata Kuś, z którą współpracuje mąż Czesław oraz synowie Arkadiusz i Sławomir.
Zakład ZPM Kuś od początku swojej działalności specjalizuje się w produkcji tradycyjnych, lokalnych, śląskich wyrobów. Produkcja opiera się na starych sprawdzonych recepturach bez stosowania konserwantów. Przedsiębiorstwo prowadzi sprzedaż na terenie aglomeracji katowickiej województwa śląskiego oraz do kilku odbiorców w Niemczech.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)