PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

MRiRW: KE proponuje złagodzenie zakazu "krzyżowego " karmienia zwierząt białkami

MRiRW: KE proponuje złagodzenie zakazu "krzyżowego " karmienia zwierząt białkami
fot. Shutterstock

Komisja Europejska chce dopuścić tzw. „krzyżowe” stosowanie przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu - poinformował resort rolnictwa. Zakaz stosowania białek zwierzęcych w paszach został wprowadzony z powodu choroby szalonych krów.



Polska od lat zabiega o przywrócenie skarmiania krzyżowego mączek mięsno-kostnych.

- To znakomite białko pochodzące z odpadów poubojowych - skomentował minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Przypomniał, że całkowity zakaz wprowadzono w czasach kiedy szalała w Europie choroba BSE . Jak mówił, teraz Komisja Europejska podała bardzo dobrą wiadomość - jest ona otwarta na przyjęcie konkretnej decyzji w sprawie przywrócenia skarmiania mączkami mięsno-kostnymi, oczywiście z wykluczeniem skarmiania tym samym gatunkiem. Dodał, że są już na tyle skuteczne i proste metody kontroli paszy, które pozwalają na ustalenie, z jakiego gatunku zwierzęcia pochodzi białko tam używane.

Zdaniem ministra, Europa nie może być uzależniona od białka importowanego w tak ogromnej ilości jak to miało miejsce dotąd. Przywrócenie skarmiania krzyżowego wraz z programami białkowymi może bardzo mocno obniżyć ceny żywności, szczególnie mięsa drobiowego i wieprzowego, obniży bowiem koszty pasz.

- To będzie bardzo korzystne dla konsumentów - podkreślił Ardanowski.

W tym tygodniu w Brukseli w tej sprawie odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej. Rozmowy dotyczyły możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich  przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego.

Zgodnie z zaproponowanymi przez KE zmianami, planowane jest dopuszczenie tzw. "krzyżowego" stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej można będzie stosować białka pozyskane z produktów drobiowych i odwrotnie. Ponadto będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Zakaz dodawania białek zwierzęcych do pasz został wprowadzony w 2001 roku po w wybuchu epidemii choroby szalonych krów. Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Rozmowy na temat przywrócenia wykorzystywania białek w żywieniu zwierząt trwały w UE od kilkunastu lat. Argumentem przeciw była niemożność identyfikacji białek.

Przedstawiciel Komisji wyjaśnił, że wprowadzenie zmian jest obecnie możliwe, gdyż pomyślny proces przeszły metody laboratoryjne pozwalające na wykrycie jakie białka zastosowano w paszach.

- Dodatkowo w Komisji Europejskiej jest obecnie promowana polityka "green deal" polegająca na stwarzaniu możliwości prawnych do jak najefektywniejszego wykorzystania już wytworzonych zasobów i ograniczania negatywnego wpływu na środowisko. W tę politykę wpisuje się jak najszersze wykorzystanie przetworzonych białek zwierzęcych powstałych z już wygenerowanych odpadów rzeźnianych do żywienia zwierząt. Z punktu widzenia środowiska jest to bardziej ekologiczne niż zasiewanie kolejnych terenów pod uprawę roślin z przeznaczeniem na pasze. Ponadto wprowadzenie tzw. "skarmiania krzyżowego" może przyczynić się do spadku cen żywności - poinformował resort rolnictwa w komunikacie.

Na wniosek Europejskiej Organizacji Białek Pochodzenia Zwierzęcego EAPA, dodatkowo podniesiony został temat, aby równolegle do wprowadzenia "skarmiania krzyżowego" umożliwić wprowadzenie m.in. produktów z krwi bydlęcej do żywienia zwierząt akwakultury oraz trzody chlewnej.

Pasze przemysłowe, które wykorzystuje się w żywieniu zwierząt, składają się obecnie z produktów roślinnych, jedynie mogą być do niej dodawane niewielkie ilości mączki rybnej. W latach 90. Polska produkowała ok. 150 tys. ton mączek mięsno-kostnych i importowała blisko 300 tys. ton, wówczas w bilansie białka paszowego stanowiły one 20 proc. W tej chwili największym źródłem białka w paszach jest importowana śruta sojowa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • Lol 2020-03-01 17:05:06
    Wode z rynsztoku z oczyszczalni to co drugi pije , ludzie wpiepszaja węgorze które też żywią się padlina a co drugi mądry nagle mowi że przebadana mączka jest niezdrowa. Białko zwierzęce to na co złego jak jest odpowiednio przebadane . Ludzi coraz więcej a jedzenia coraz mniej . Mało komu idzie dogodzić.
  • inz.wojciech 2020-03-01 12:59:02
    od utylizacji do stolu...
    • Lol 2020-03-01 17:00:16
      A z oczyszczalni woda mniam mniam?
  • Olek 2020-02-29 17:33:46
    Wielki powrót Królowej Salmonelli.
  • qwerty 2020-02-29 17:21:19
    a co z roślinami strączkowymi? to będzie za grosze!!!
  • Hodowca 2020-02-29 16:06:43
    Za takie jedzenie to ja dziekuje
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.234.191.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.