PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Na UR w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

Na UR w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Na UR w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności fot. Shutterstock

Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Będzie dysponować najnowocześniejszy w Polsce Południowej wyposażeniem, dzięki któremu będzie można wprowadzać na rynek nowe, lepsze produkty spożywcze.



We wtorek odbyła się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę obiektu, który ma być oddany do użytku do końca sierpnia przyszłego roku.

"Mamy w Małopolsce rozdrobnione rolnictwo i dużo małych przedsiębiorstw, które produkują żywność, a jednocześnie nie mają laboratoriów, w których mogłyby testować nowe produkty" - mówił dziennikarzom rektor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Sylwester Tabor, tłumacząc skąd wziął się pomysł, by wybudować Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

Jak podkreślił rektor, jest ono tym bardziej potrzebne, że wiele produktów spożywczych jest obecnie dedykowanych konkretnemu konsumentowi, który nie może jeść wszystkiego - wymaga specjalnej diety. "Chcemy prowadzić w Centrum badania począwszy od surowca poprzez produkt, który przedsiębiorca chce wprowadzić na rynek, przetestować, czy jego wytwarzanie na liniach produkcyjnych nie zmieni jego właściwości i wartości i w finale opracować technologię, którą przedsiębiorca może wdrożyć we własnej firmie" - powiedział rektor Tabor.

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma przyczynić się do zwiększenia konkurencyjności polskiej żywności na europejskim i światowym rynku. Prowadzone w nim badania będą też ważne ze względu gospodarkę zamkniętego obiegu, czyli dążenie do maksymalnego wykorzystania odpadów powstających w procesie produkcji z przeznaczeniem na paszę lub opakowania.

Reprezentująca Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii Anna Budzanowska mówiła podczas wtorkowej uroczystości, że pandemia dowiodła, że nauka jest podstawą rozwoju i bezpieczeństwa. "Bez takich inwestycji jak tutaj, bez infrastruktury, gdzie powstają laboratoria i są przyjmowani badacze ze świata nie rozwiniemy się i nie będziemy w stanie ścigać się z gospodarkami europejskimi i światowymi" - powiedziała Budzanowska.

Wiceszef Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik odczytał list, w którym prezydent Andrzej Duda podkreślił, że "żywność ma strategiczne znaczenie a jej krajowa produkcja zapewnia Polakom bezpieczeństwo i dobrobyt". "Dostępność płodów rolniczych o wysokiej jakości i ekologiczne technologie wytwarzania sprawiają, że polskie towary cieszą się popularnością także za granicą" - napisał prezydent Duda. Dodał, że aby utrzymać pozycję na rynku międzynarodowym konieczne jest poszukiwanie i wdrażanie coraz to nowych, innowacyjnych rozwiązań i temu właśnie ma służyć powstający w Krakowie obiekt.

Umowa dotycząca inwestycji w trybie "zaprojektuj i wybuduj" została podpisana przez Uniwersytet Rolniczy z firmą Warbud S.A. w sierpniu zeszłego roku. Budynek będzie miał ponad 3 tys. m kw. powierzchni użytkowej, 105 m długości i 35 m szerokości, 7 metrów wysokości.

W obiekcie znajdą się linie produkcyjne: mleka, ryb, piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, przetwórstwa mięsa, lina do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem oraz minibrowar. Będą też specjalistyczne laboratoria i pracownie naukowe np. nutrigenomiki - badająca wpływ składników żywności na organizm.

Z usług Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będą korzystać przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej.

"Nasza oferta jest skierowana głównie do małych i średnich przedsiębiorstw, ale chętnie będziemy też współpracować z dużymi firmami. Tworzymy tutaj zaplecze do prac badawczo-rozwojowych związanych z pozyskiwaniem i badaniem nowych surowców, z tworzeniem innowacyjnych produktów, zagospodarowaniem odpadów, pracami nad biodegradowalnymi opakowaniami oraz automatyzacją procesów produkcji" - powiedziała dziennikarzom Anna Ptaszek, dyrektor powstającego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności UR w Krakowie.

Dodała, że działające w obiekcie linie będą przystosowane do testowania przez przedsiębiorców nowych surowców lub nowych produktów.

Inwestycja - budowa i wyposażenie centrum - ma kosztować prawie 65,5 mln zł, z czego 39,9 mln zł to dofinansowanie z funduszy unijnych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego 2014-2020. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.242.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.