PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

O bezpieczeństwie żywności

O bezpieczeństwie żywności

Niedawno odbyła się konferencja szkoleniowa Urzędowa kontrola żywności a nadzór właścicielski". Była to pierwsza konferencja z cyklu poświęconych bezpieczeństwu żywności, przeznaczona dla przedstawicieli producentów, dystrybutorów oraz nadzoru nad żywnością.



Uczestnicy konferencji reprezentowali wojewódzkie i powiatowe inspekcje weterynaryjne, inspekcje sanitarne, jakości handlowej, zakłady przetwórstwa mięsnego, mleczarnie, zakłady piekarniczo-cukiernicze, jednostki certyfikujące oraz laboratoria.

Konferencja szkoleniowa rozpoczęła się od debaty na temat zakażeń bakterią E. coli w Niemczech. Panel dyskusyjny poprowadził Tadeusz Wojciechowski, prezes Biura Promocji Jakości Sp. z o.o. W dyskusji udział wzięli prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; prof. Stanisław Berger, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW; prof. Mieczysław Obiedziński, Wydział Nauk o Żywność SGGW; dr Adam Jarecki, audytor jakości i konsultant ds. weterynaryjnych Jeronimo Martins Dystrybucja S.A.
Dyskutujący rozważali kwestie:
"Dlaczego Hiszpanie zostali posądzeni przez Niemców o skażenie ogórków bakterią E. coli?"
"Czy zawiódł system identyfikowalności - traceability?"
"Czy Polacy mają więcej szczęścia, czy lepszy system monitorowania żywności?"
"Czy afera z E. coli jest ciosem w żywność ekologiczną?"

Podczas konferencji odbył się szereg wykładów, które poprowadzili znakomici specjaliści prawa żywnościowego. Na temat nieprawidłowości w produkcji żywności na podstawie kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mówił prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
O rejestracji i zatwierdzaniu zakładów żywnościowych oraz o odstępstwach od wymagań dla zakładów na rynek krajowy i działalności typu MOL wypowiadał się dr Józef Grobelny z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego w Zielonej Górze.

Kryteria mikrobiologiczne w żywności oraz nowe podejście do bezpieczeństwa żywności w kontroli wewnętrznej i urzędowej to tematy poruszone przez prof. Jacka Szczawińskiego z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW.
Dr Adam Jarecki, audytor jakości i konsultant ds. weterynaryjnych Jeronimo Martins Dystrybucja S.A., poruszył kwestie obowiązków producentów i nadzoru wg prawa żywnościowego, a także audytu wewnętrznego i zewnętrznego, w oparciu o problemy i bariery w realizacji nadzoru właścicielskiego.

Metody i techniki prowadzenia urzędowej kontroli żywności oraz identyfikowalność - traceability jako podstawa bezpieczeństwa żywności - zostały omówione przez dr Zdzisława Króla z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego we Wrocławiu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.