Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska została zarejestrowana jako produkt mający Chronione Oznaczenie Geograficzne latem 2017 roku. Według tego dokumentu tylko kiełbasa produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju - województwo wielkopolskie oraz kilka powiatów z dwóch sąsiednich województw - ma prawo być nazywana Kiełbasą Białą Parzoną Wielkopolską.
Jak przypomniał poznański magistrat, zgodnie z określonymi normami kiełbasa powinna mieć ok. 10-12 centymetrów długości i średnicę do 3,3 centymetrów. Wytwarzana może być wyłącznie z mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godzin po uboju, średnio rozdrobnionego, uzyskiwanego z wykrawanych szynek i łopatek.
"Mięso I klasy musi stanowić 70 proc. ogólnej masy, II klasy 20 proc. a III klasy tylko 10 proc. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, co nadaje charakterystyczny +biały+ kolor. Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku - nie mniejsza niż 0,3 kg na 100 kg mięsa. Pozostałe przyprawy to: sól warzona, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny. Daje to niezwykłą kompozycję smakowo-aromatyczną, a także wizualną, nieporównywalną z żadną inną z kiełbas tego typu" - wskazano.
Obecnie prawo produkowania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej ma 8 firm posiadających certyfikat. Jest to Zakład Mięsny sp. j. Konarczak z Pogorzeli, Zakłady Mięsne Szajek sp. z o.o., sp. kom. z Granowa, Zakłady Mięsne Mielczarek sp. z o.o., sp. kom. z Komornik, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki sp. j. z Chojna, WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. kom z Grodziska Wielkopolskiego, AGRO-HANDEL Sp. z o.o. z Krzywinia, Zakłady Mięsne WIWA A.J. Wróblewscy Sp. Jawna z Dopiewa, oraz Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek sp. z o.o., sp. kom ze Zbąszynka.
"Ten wielkopolski specjał dobrze znany już w XIX stuleciu, chociaż pewne przesłanki wskazują, że była wyrabiana już w czasach piastowskich. Kojarzony jest przede wszystkim z wielkanocnym stołem świątecznym, jednak ostatnio bywa coraz częściej spożywany także w pozostałe dni roku" - zaznaczył magistrat.
Komentarze