Dioksyny wykryto w pasztetach drobiowych: z papryką, z indyka i z czosnkiem. W pasztecie drobiowym jest domieszka innego mięsa. Jak podała w poniedziałek w komunikacie Inspekcja Weterynaryjna, produkty systematycznie wycofywane są z rynku.

Produkty trafiły na teren 12 województw: dolnośląskiego, kujawsko- pomorskiego, lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, małopolskiego, mazowieckiego, opolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego.

W jednej z próbek przebadanych do tej pory w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach z jednego z zakładów w woj. podkarpackim (w szynce mielonej) norma dioksyn była przekroczona siedmiokrotnie.

Mięso użyte do produkcji pasztetów pochodziło z Irlandii. Inspekcja Weterynaryjna sprawdza partie mięsa sprowadzone do Polski przez importerów - w sumie ok. 660 ton.

źródło: PAP